Jul 14 fre 2017

Det där med hudvårdsprodukter

Går man in på Apoteket, en butik som säljer hud- och sminkprodukter och till och med i livsmedelsbutiker, så finns det hyllmeter med diverse hudvårdsprodukter.

Det är allt ifrån torr hy till normal till fet hy. Det är produkter för daganvändning och för nattbruk. Det är produkter för ansiktet och för händerna samt för resten av kroppen. Det är produkter som ”gynnar” huden kring ögonen och det finns produkter som gynnar läpparna. Det finns produkter som är ”anpassade” för vissa åldrar.

Det finns kort och gott hudvårdsprodukter för alla åldrar och typer av hudar och plånböcker.

Något jag funderat på genom åren, är om alla dessa produkter behövs. Jag förstår ju att det är en lukrativ marknad och det dyker ständigt upp nya namn och företag med ”bästa hudkrämen” för just min hud.

Jag måste erkänna en sak: Det finns nog ingen som lagt så lite pengar på hudvårdsprodukter som jag. Har jag haft torra händer, har jag köpt något för det – och det har inte handlat om vilket märke det varit, vad det varit för innehåll, om det varit ”ekologiskt” eller om det handlat om anpassning till min ålder. Jag har köpt det jag trott varit bra och för ett bra pris. Det vill säga: så billigt som möjligt. Har handkrämen funkat för mina torra händer, då har den också funkat för resten av kroppen. Vet hudkrämen om den sitter på händerna, fötterna, magen, rumpan, låren eller ansiktet? Om det är dag eller natt, med tanke på att det finns kräm som heter nattkräm och kräm som heter dagkräm?

För lite sedan satt jag bland ett gäng kvinnor där det samtalades om det mesta mellan himmel och jord. Däribland hudvård. Någon sa att hon smörjt sig varje dag sedan tidig tonårstid och det nog var därför rynkorna uteblev. Jag tänkte för mig själv att det kanske inte har med själva hudvårdsprodukterna att göra, utan mer att hon varje morgon masserar ansiktet och därmed håller blodcirkulationen igång, något man kan göra utan smörj. Men var och en blir lycklig på sin tro.

Dessutom tror jag att det liv man väljer att leva: att fylla på kroppen med tobak, större mängder alkohol, mat som är mindre hälsosam, vistelse i t.ex tobaksrökiga miljöer eller andra hälsovådliga miljöer, också sätter spår i form av rynkor, bara för att nämna några orsaker.

En sak jag reagerat på när jag varit och tittat på hudvårdsprodukter, är att det sedan många år står ”Anti age” på otroligt många produkter. Vad då anti ålder? Vad är fel med att vi åldras? Det är ju hela grejen med livet: vägen från vaggan till att åldras! Alternativet är väl inte så skoj, när man tänker till. Vad är det som är fel med att vi får lite rynkor här och var? Det är ju så naturligt att man borde skämmas om man inte vill få dem. Att huden förändras med åren, är som det skall vara – men ändå finns det de som tar kirurgen till hjälp för att ”se evigt unga ut”. Jag fattar inte grejen med det. Ansiktet är slätt som en liten barnunge medan resten av kroppen har alla synliga tecken på åldrande! Det är ju lite så man ler en smula.

Vi har också olika förutsättningar gällande hur vår hud kommer att förändras. Det kallas gener och de kan vi inte göra så mycket åt.

Det finns säkert utbildade personer inom dermatologin som säger emot mig och hävdar att man bör ha olika produkter för olika stället på kroppen, men de vill ju självklart sälja sina produkter. Okej, kan jag förstå att man till fötterna, som är ganska utsatta och lätt kan bli torra, har en något fetare kräm än till resten av kroppen, men där går ju min gräns.

Men för övrigt, så funkar det nog med att helt enkelt massera sitt ansikte lite lätt varje morgon och kväll för att bibehålla en viss elasticitet och blodcirkulation som gynnar huden. Känner man sig lite sträv i ansiktet efter tvätt, så kan man ju använda någon kräm för att mjuka upp, men jag tror fortfarande på rätt kost, att man tar hand som sig, undviker tobak och stora mängder alkohol så kommer man långt med det, om man önskar minska risken för rynkor.

Men annars är det faktiskt ett bra alternativ i livet; att åldras och göra det så naturligt som möjligt.

En kommentar till “Det där med hudvårdsprodukter”

  1. Anne Windows 7 Google Chrome 59.0.3071.115 skrev den 14 Jul 2017 @ 23:27

    Håller med dig! Blir lite full i skratt när jag tänker på krämen som tänker ”men här kan du ju inte smörja med mig, jag är ju en handkräm”. Nä vi blir nog lite lurade lite till mans/eller ska det vara kvinns där? Jag smörjer mitt ansikte varje kväll, mest för att det är svalkande och mjukgörande. Tror inte att rynkorna försvinner men kanske gör det att rynkorna ser lite mjukare ut? Jag vet inte. Och som sagt, det är inte fel att åldras utan helt naturligt ju. När jag var yngre, kanske för 15 20 år sedan var jag räddare för att bli rynkig ”gammal och ful”. Men nu tycker jag att det skulle kännas mycket märkligt om jag inte hade några rynkor. Levnadslinjer kan vi väl kalla dem för? Den värsta reklamen kring detta tycker jag Niveas är:
    ”Bekämpa rynkorna och våga skratta igen” Vad är det för skitreklam?? Skulle jag inte ha skrattat de senaste 20 åren av rädsla att bli rynkig? Herregud… :lol_tb: jag tänker fortsätta skratta!

    Ja, den där reklamen har jag också funderat på. Men å andra sidan så får den oss att skratta för att den är så korkad! Instämmer med Dig: Varför skall man inte våga skratta av rädsla för livslinjer? För att inte tala om kråksparkarna kring ögonen! :lol_tb: Det finns inget skratt som skapar rynkor!

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php