Jul 07 fre 2017

Supergonorré

Att kondom är det allra bästa sättet att skydda sig mot könssjukdomar, är inget nytt. Visserligen finns bara ett enda 100% säker sätt och det är total avhållsamhet, men det är inte lika roligt.

Trots att kondom finns, räknar man med att ca 78 miljoner (!!) personer drabbas av gonorré varje år. Bortsett från gonorré finns ju andra sexuellt överförbara sjukdomar också så hur många som egentligen drabbas av könssjukdomar, är nog höljt i dunkel.

Nu har en s.k supergonorré hittats och mot den finns inget bot. Den är helt resistent mot antibiotika och minst 3 personer vet man är drabbade.

Hur kommer det se ut om inte alla som är sexuellt aktiva, tar ansvar och ser till att kondom kommer på? Det är killens ansvar lika mycket som tjejens. Om killen vägrar använda kondom – då bör kvinnan vägra ha sex med honom. Om kvinnan inte vill att mannen använder kondom, bör mannen säga att han inte tänker ha sex med henne. Man måste skydda sig själv och sin partner och om den ena inte vill: då får man låta bli att ligga.

Det där med kondom är något jag talat med både ungdomar och vuxna om genom åren. Ett återkommande svar om varför (i alla fall killarna) kondom inte används, är att det inte är skönt nog med kondom på. ”Prova käka kola med papper” är en klassiker. ”Prova lev med HIV och tro att Du inte möter fördomar” har jag lust att svara.

Tjejer svarar ofta med att de är i en fast relation, att de litar på sin kille. Till både tjejer och killar, oavsett ålder, brukar jag fråga om deras partner vet vilka deras tidigare partner legat med.. och deras partners i sin tur.. o.s.v Börjar vi bena ut antal sexualpartners som är involverade i en relation, så kan det ”släktträdet” bli ganska stort och någonstans bland alla dessa, finns garanterat någon med smitta av något slag. Vill Du verkligen vara den som får den smittan och smittar den vidare?

Vi har också en mängd män och kvinnor i olika åldrar, som har tillfälliga partners – engångsligg eller kanske träffas några veckor. Vad vet man om deras sexualitet och risk för smitta av könssjukdomar? När man levt en tid med snabba partnerbyten – eller inte så ofta tillfälliga partners – och till slut står där handlöst förälskad och kär och älskar en man/kvinna och känner att ”DÄR är min livspartner” och man inleder en relation, känns det då okej att riskera att smitta den stora kärleken med eventuella könssjukdomar? Kan Du leva med det, av den enkla anledningen att kondom ”var som att käka kola med papper” eller för att Du litade på Din kille?

Hur vore det om kondomen kunde få högre status? Det handlar om att inte bli smittad själv men också att inte smitta vidare. Det är inte alltid en könssjukdom visar symptom så det kan vara lätt att tro att man är frisk och befriad från smitta.

Alla som vägrat använda kondom genom åren men som vill börja ta lite vuxenansvar (det gäller alla åldrar av sexuellt aktiva män och kvinnor) Våga vägra ligga utan kondom! Vem vill drabbas av en gonorré som inte går att bota? Vem vill drabbas av HIV som kan utveckla AIDS? Vem vill med största glädje drabbas av kondylom och smitta det vidare? På med kondom! Men boka gärna tid på STI-mottagningen i Ditt län för att ta alla de prover som krävs för att se så Du inte redan är smittbärare av någon könssjukdom.

Är Du i en fast relation, bör Du och Din partner boka tid på STI-mottagningen och få veta att ni båda är fria från smitta och då är ju kondomanvändandet kanske inte av nödvändighet så länge ni båda är trogna och inte behöver kondom för att hindra graviditet (kvinnan kanske har ett sådant skydd)

Supergonorrén är redan här för att stanna, HIV har vi haft i många år och vi kan ju undra vilken av alla könssjukdomar som härnäst blir resistenta mot antibiotika och vi får en ny epidemi av spridda könssjukdomar. Glöm inte att de bakterier och virus Du smittar via Ditt kön, också smittar vid oralsex. Så det finns all anledning att se till att Du är fri från smitta samt börja använda kondom!

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php