Jul 06 tor 2017

Fåglarna bajsar – vem tar ansvar?

Jag upphör aldrig att förvånas över hur folk generellt tänker. Vi lever i ett land där vi fråntas egenansvar genom lagar och paragrafer, vi fråntas därmed också (underförstått, genom vissa lagar) förmågan att tänka själva – i alla fall förminskas vår egen kapacitet till tankeförmåga.

I detta land förväntas det att ”någon annan” alltid tar ansvar och dessa några andra är alltid politiker. T.ex om folk inte lägger sina sopor i soptunnor utan lägger soporna vid sidan av; vem tar ansvar? (man kräver inte att de lata som inte orkar lyfta på locket till tunnan tar ansvar själva) Om älgar går på motorvägen, vem tar ansvar? (man tänker inte på att älgen var där före vägen anlades och att varje enskild bilist får ta ansvar själv genom att vara uppmärksam och köra försiktigt. Viltstängsel finns till viss del, men inte längs hela vägen, så ”någon” har ju tagit ett visst ansvar men att älgen gör som den vill… det kan vi nog inte ansvara för)

Listan kan göras lång. Nu har vi ett återkommande ”problem” i Kalmar: Kanadagässen som bajsar! Vem tar ansvar? Jo, det är sant. Läs här om det. ”Arga tanten” som skriver insändaren tycker det är äckligt med fågelbajs, och det kan man ju tycka. Men fåglar bajsar där de går, står och flyger. Skall vi utrota dem för att arga tanter tycker det är äckligt med fågelbajs?

Badplatsen hon nämner ligger i centrala Kalmar och visst, det är inte så fräscht att den är fylld med bajs från fåglarna. Men nu finns fåglarna och de ber inte om lov att få bajsa. Jag har själv och ofta använt mig av den badplatsen genom tiderna och visst finns det en hel del bajs efter kanadagäss där, men bajset är torrt och hårt, går utmärkt att fösa bort med skon – även om det kan tyckas vara ett evighetsprojekt. Men det går, om man vill… och så är det bara att lägga ner sin filt/strandmadrass eller sätta ner sin brassestol och avnjuta sol och bad.

Varför kan vi inte bara ta naturen som den är? Fåglarna var där före oss och de flyttar inte på sig bara för att några arga tanter tycker att någon skall ta ansvar för att fåglarna inte har lärt sig veta hut och låta bli att bajsa där människor har tagit mark och vill ha sin rekreation och i stället lär sig gå på toaletten eller självdö så vi människor slipper gässen.

Hur vore det om vi själva tog ansvar och kanske, som i fågelbajseriet, och skapa möjlighet i stället för gnällighet? Välj en annan badplats, välj att inte reta upp Dig på att kanadagäss har samma behov av att bajsa som Du, fast de gör det inte på en toalett utan där de står och går. Ingen annan kommer att förändra Ditt tankesätt, ingen kommer att ta ansvar för att bajset ligger där. Naturen sköter nedbrytningen av bajset.

Vem tar ansvar för att arga tanter inte vill acceptera naturens invånare och deras behov som de är? Det finns värre saker än kanadagäss och deras bajs. Cigarettfimpar överallt som de flesta rökare inte tar ansvar för utan slänger där de står, krossat glas som ingen plockar upp efter sig, krig, våldtäkter, mord…. med mera.

En kommentar till “Fåglarna bajsar – vem tar ansvar?”

  1. Micke Linux Google Chrome 59.0.3071.125 skrev den 07 Jul 2017 @ 05:48

    Ja, man förundras ju hur många tänker..

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php