Jun 25 sön 2017

Det där med hälsokontroller

Vi har förmånen att bo och leva i ett land med relativt stor frihet. Vi har relativt bra sjukvård och vi har bra erbjudanden om hälsokontroller som skickas ut till oss med viss regelbundenhet.

Mammografi är den ena och cellprovskontroll av livmodern är den andra.

Dessa båda kontroller är erbjudanden. Tider skickas hem till oss kvinnor som ett led i att hitta eventuell cancer eller cellförändringar som kan leda till cancer, i god tid.

I onsdags var jag på min näst sista mammografiårskontroll – sedan återgår det till att bli kallad vartannat år – och återigen tänkte jag på hur bra vi har det i Sverige. Vi får tid hemskickad. Vi behöver inte ens ringa och boka tiden! Den kommer hem i brevlådan! Passar inte tiden vi fått, kan vi ringa och boka om till en tid som passar bättre! Tänk så bra vi har det! Tankarna gick till den där aprildagen 2008 när jag var på min vartannat-år-kontroll och man fann min cancer. En cancer som jag inte upptäckt själv eftersom den inte kändes. En cancer som var den mest aggressiva och snabbväxande formen, som hade tagit mitt liv om jag valt att nonchalera min kallelse/erbjudande om mammografi. Vilken tur jag hade som gick! Vilken tur jag har som får dessa erbjudanden!

Samtidigt tänkte jag på alla som nonchalerar dessa kallelser, som inte ens tar sig tid att ringa och avboka tiden så någon annan kan få tillgång till en tid som plötsligt står obrukad. En tid som kostar pengar då barnmorskan väntar på att man skall komma eftersom man inte avbokat sig. Undersköterskan tar emot samtal från någon som behöver boka om till just den dagen, men inga lediga tider finns för att de som uteblir inte hade hyfs nog att avboka sitt erbjudande – eller ännu bättre: kom och tog sitt prov!

Så tänkte jag ett steg till: om vi slutar kalla alla kvinnor till dessa generösa hälsokontroller och livförsäkringar som är billiga: cellprovet kostar här i länet 100 kr/vartannat år eller vart femte år om man passerat 50 års ålder. Mammografi är kostnadsfri här i länet! KOSTNADSFRI! Ändå kommer inte alla på sina kontroller… ja, om vi slutar kalla till dessa hälsokontroller och var och en får ta ansvar själva att ringa och boka tid om de vill ta del av dem, vad skulle ske då?

Jag är övertygad om att man skulle skrika högt! Starta grupper och namninsamlingar och alla som aldrig går på sina hälsokontroller, skulle vara de som skrek högst!

Men varför tar man inte emot dessa generösa erbjudanden för att kunna upptäcka eventuell cancer i god tid? Varför avbokar man inte sina besök om man nu inte vill vara med i rullorna? Varför anmäler man inte att man aldrig vill bli kallade? Det går att ordna!

Varför kommer inte kvinnor? De har inte tid på grund av arbete, de får inte ledigt från jobbet, säger man (vi som arbetar inom landstinget får gå på dessa hälsokontroller utan löneavdrag, vilket jag tror gäller hela landet) De tror barnmorskorna jobbar kvällstid och att man kan få en tid på kvällen för att slippa ta ledigt. Man är rädd att det skall göra ont, att det är manliga barnmorskor, man är rädd för svaret… att man kanske har cellförändringar, kanske cancer. Men främst; man vill inte ta sig tid.

Då har jag lust att fråga: Har Du tid att upptäcka att Du har cancer när det är för sent att åtgärda? Har Du verkligen tid att dö ifrån livet på grund av att Du inte uppskattade livet och erbjudandet bättre om en hälsokontroll?

Vad jag inte förstår när det gäller hälsokontroller, är varför män inte erbjuds liknande kontroller i form av PSA-prov med samma regelbundenhet som vi kvinnor erbjuds hälsokontroller, så de kan upptäcka eventuell prostatacancer i tid? Hur ofta ser vi planscher på sjukhusen som visar hur männen skall undersöka sin pung i förebyggande syfte precis som vi kvinnor kan se planscher på hur vi skall undersöka brösten för att i god tid hitta eventuella förändringar som kan vara bröstcancer?

Det där med hälsokontroller – i alla fall när det gäller för kvinnor – så tror jag vi har blivit så bortskämda med att erbjudandet kommer hem i brevlådan, så vi kan ta oss friheten att nonchalera dessa kallelser. Många går varje gång men det är fortfarande allt för många som ”inte har tid” med förebyggande sjukvård. Att ränna på gymmet är kanske mer tillfredsställande, men den tiden man lägger där, hittar man ingen tänkbar cancer på.

Varför är det så viktigt att gå på sina kontroller? Kan man inte vänta med att ta cellprov innan man har symtom på cellförändringar? Går Du in på 1177.se så får Du kanske en chockerande information: Cellförändringar ger inga symtom! De kan påvisas endast genom ett prov.

Så vad Du än gör: Gå på Dina hälsokontroller om livet är Dig kärt! Det har räddat livet på mig och tusentals andra. Men är Du ändå inte intresserad; hör av Dig till Din mödrahälsovård och meddela att Du inte är intresserad av att bli kallad, så kortar vi köerna och frigör plats för de som är mer rädda om sig än så.

Eller så kan vi helt avskriva dessa fantastiska, generösa erbjudanden vi får, och får höra av oss till både mammografienheten samt cellprovsmottagningen /mödravården, själva när vi har lust att ta en koll.

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php