Jun 16 fre 2017

Arbetare med mindre erfarenhet sökes

Det är så verkligheten ser ut. De som har minst arbetserfarenhet får lättare en tjänst än den med 20 års yrkeserfarenhet. Är man 40+ börjar det bli svårt att få arbete, om det inte handlar om att man har en specialistutbildning.

Sverige är ett av de få länder i världen som ratar arbetskraft med erfarenhet. Varför, kan man ju undra. Någon som har en lång arbetslivserfarenhet borde ju vara attraktiv på arbetsmarknaden. Varför anställer man hellre någon som är drygt 20, just utkommen från gymnasiet som saknar arbetslivserfarenhet? Det kostar att lära upp de unga och många unga av idag, byter arbete så fort de tröttnat. De ”behöver” ombyte och så är processen igång igen. Ansöka om ny arbetskraft, lära upp den unga kraften för den äldre med erfarenhet och kunnande, ratar man som arbetsgivare. Jag undrar hur kostnadseffektivt det är?

Enligt en rapport som Linnéuniversitetet lägger fram att arbetsgivare tror att arbetstagare över 40 år har börjat förlora förmågan att lära sig nya saker, vara anpassningsbar och flexibel samt driven och initiativrik.

Det får mig att undra om de rekryterare man konsulterar inte har någon som helst aning om hur människor fungerar? Kanske är de så unga att de tror att alla över 40 är ”urgamla” och närmast dementa? Att arbetslivs-/yrkeserfarenhet under många år är bortkastad erfarenhet?

De glömmer att de själva en dag är 40+. Eller att deras föräldrar är över 40 och lär sig nya saker hela tiden.

Skulle jag vara arbetsgivare, skulle jag föredra att anställa män och kvinnor med många års yrkeserfarenhet hellre än någon ung valp som knappt är torr bakom öronen och bara har gått i skolan. En och annan direkt plockad från studenten skulle jag kunna tänka mig, för en arbetsplats behöver en variation av åldrar för att hitta balans och de yngre lär av de äldre, med mer erfarenhet.

En gång under mitt yrkesverksamma liv, har jag, när jag sökt ny anställning, fått höra att ”Vi är glada att Du är ”lite äldre” för det behövs folk med erfarenhet i yrket. Vi har en väldig blandning på ålder, men vi behöver fler i Din ålder, fler som kan se helheten”. Det skedde för 5 år sedan.

Varför är svenska arbetsgivare så trångsynta att de tror att de som fyllt 40, inte kan lära sig nya saker, inte kan vara anpassningsbara? Vad får dem att tro att de som fyllt 40 och har många års yrkeserfarenhet, är bortkastad erfarenhet? De borde tänka om, tänka rätt! Det måste ju vara mer kostnadseffektivt att anställa de med lång yrkeserfarenhet men också blanda upp det med den yngre generationen, för balansens skull!

De måste sluta annonsera efter personal med mindre erfarenhet i tron om att de kommer undan med billigare lön, att de får personal som tiger och gör sitt jobb, att de får folk som stannar kvar.

Det är dags att hylla erfarenheten och få ut den på arbetsmarknaden igen!

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php