Jun 06 tis 2017

Måste man verkligen…

Denna rubriken skrek ut sitt frågande budskap från en månadstidning jag såg på en arbetsplats. Nyfiket bläddrade jag fram till sidorna som handlade om ansade eller inte ansade buskar. Då talar vi inte om trädgårdsbuskarna utan den del på kroppen som i normala fall är täckt av pubishår.

Det var den frågan som skrek ut sin hunger efter svar.

Min spontana tanke när jag läste rubriken var: Måste man någonsin ansa sin buske? När jag växte upp var det en vanlig syn att pubishåren syntes utanför troskanten/baddräktskläderna. Det var hår under armarna också – det var då något normalt tillstånd som började visa sig när pojkar och flickor började komma upp i vad man skulle kunna kalla könsmognad.

Någonstans på vägen blev kroppsbehåring någon som är fult, äckligt, smutsigt, ohygieniskt och då kan man fråga sig: Varför har naturen gett oss denna kroppsbehåring alls, om den nu är så vedervärdig? Kan den verkligen inte tjäna något som helst syfte?

Det började med att man rakade eller vaxade den s.k bikinilinjen och slutade med att väldigt många rakade bort allt eller delar av könsbehåringen. Det rakas små frisyrer och det rakas allt. Det rakas lite mitt under, det rakas mitt på. Man skall plötsligt se ut som små orörda flickor och jag undrar hur många av de sexuellt aktiva männen som lever med kvinnor som är rakade, skulle vilja ha en liten flicka i stället för sin vuxna kvinna? Vad är tanken med att kvinnor rakar sig för att se ut som småflickor där… ?

Taget ur tidningen jag bläddrade i:
””Shit, vet du vad. Du har mycket könshår.”
”Vad fan sa du?”
”Nej, jag märkte det bara, för jag har sett många buskar runt om i världen och det där är … en egen stil.”
”För din information: det är så vuxna kvinnor ser ut när de använder sitt könshår på det sätt Gud (eller något) ämnade, vilket är att skydda sin vagina. Så tack för påpekandet.”

Just det – behåringen har faktiskt ett syfte: att skydda vaginan som vid rakning utsätts i större utsträckning för t.ex svampinfektioner, inflammationer i talgkötlar och hårsäckar på det rakade området (vem vill gå runt med varknottor där som brister och var rinner ut? Jag tror inte killen är så intresserad just då… ) risk för ökad flytning, kondylom sprider sig lättare som då kan tränga in där huden är skadad – hud skadas vid rakning. Det blir små skärsår. Könshåret är som en luftspalt mellan trosan och kroppen, som gör att det inte blir för tätt och ökar infektionsriskerna.

Det handlar inte bara om kvinnor 25+, det handlar inte bara om kvinnor 30+ – det handlar om flickor som ännu inte fått sitt första könshår som växer upp med att det är fult med hår, det handlar om tonårsflickor och kvinnor som passerat både 40 och 50 som av någon anledning hakat på trenden att se ut som orörda småflickor genom rakning.

Men varför rakar sig många kvinnor? Är det männen som kräver det? Fråga då mannen om han drömmer om en liten orörd flicka före pubertetsålder? Ta då ställning för om han verkligen är något att ha. Det kan ju vara Din dotter han är ute efter – egentligen – utan att behöva röra henne. Är det någon norm som säger att det måste rakas? Vill Du verkligen raka Dig?

Där jag arbetade förra sommaren, träffade jag dagligen kvinnor som vid läkarkontroll skamset drog ner sin tröja i ett försök att dölja sin rakning. Någon grät och sa att hon skämdes för att visa sig naken och rakad. Det gav inte bara mig, utan också läkarna, en stark indikation på att många rakar sig för att de känner sig pressade för att få vara en i mängden. De gjorde det för någon annans skull.

”Måste jag ansa busken efter 40?” Den frågan skulle jag vilja ändra på: ”Måste jag ansa busken alls? Måste jag någonsin raka av mitt könshår?”

Självklart får var och en göra som den vill: Rakar man sig, måste man vara medveten om riskerna det medför och kanske ständigt ha kontakt med gynekologen för behandling av infektioner m.m Rakar man sig inte, ja, då ser man ut som man är skapt att se ut och med det skydd könshåret är där för. Oavsett vilket man väljer, skall man välja för sin egen skull och ingen annans. Det är Din buske, Ditt val! Glöm inte det! Du måste ingenting med busken som Du inte vill.

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php