Jun 04 sön 2017

Dags att säga mitt

Inte egentligen – jag behöver inte säga mitt men vill nog ändå göra det nu. Denna enda gång.

Medvetet har jag undvikit att föra en diskussion kring de attacker som utspelar sig runt om i världen, nu senast i London igår. Det är en tragedi att våldet har blivit så utbrett, att det alls finns. Det har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Det är en tragedi mot människor som inte har med saken att göra. De mördas för fanatismens skull. De mördas för att det finns personer som anser att de har rätt att mörda, att deras egen väg är den enda rätta och de ser en ära i att dö samtidigt med sina offer.

Dessa våldshandlingar och krig, sker dagligen i många länder, även här på hemmaplan. Men så fort det kommer ”för nära” och i så stora proportioner, så som i städer dit vi åker, kan tänka oss att åka, kanske bor i – ja, då reagerar folket och på sociala medier anordnas den ena manifestationen efter den andra, man lägger till ett lands flagga, en symbol för en viss stad där något hänt, för att visa sina sympatier med de drabbade.

Men varje dag sker dessa krig, dessa våldshandlingar också i länder och städer långt borta ifrån våra egna vardagsliv. Länder som inte längre finns mer än ett 30 sekunders inslag på nyheterna när de visar en filmsnutt från sönderbombade städer och våldsamma män i krigsmundering.

Dessa våldshandlingar sker hos grannen i form av våldtäkt, känslomässig misshandel som inte syns som fysiska skador men också i form av fysisk misshandel. Det sker på våra arbetsplatser och skolor i form av mobbning. Det sker på gator och torg världen runt och det sker där Du inte skulle tro att det sker.

Men vem står upp för alla dessa varje dag, ändrar sina statusbilder på sociala medier och agerar med stora ord om hur vidrigt det är och manifesterar för alla världen runt som drabbas? När lägger vi till all världens länders flaggor på våra profilbilder varje dag för att visa vårt stöd för alla de drabbade? Hur många kvinnor i vissa länder är inte våldtagna av militärer, där graviditeter och födda barn ständigt påminner om övergreppen? Våldet?

Vem säger att bara vissa är värda mer uppmärksamhet än andra? Vem säger att londonborna är viktigare än syrianer på flykt? Vem säger att stockholmare är viktigare än kvinnorna som blev våldtagna av sydsudanesisk militär? Vem la till Sydsudans flagga på sin status då?

Trots att det sker dagligen att människor drabbas av våldet på olika sätt, så finns det någon eller några som talar till folket och gör klart vilka som är viktigare än andra och vips, har den stora massan följt sin ledare och ändrat sina statusar.

Jag vill inte säga att folket generellt är korkade – men att följa strömmen – det gör bara döda fiskar…..

En kommentar till “Dags att säga mitt”

 1. Ullis Mac OS X Google Chrome 58.0.3029.110 skrev den 08 Jun 2017 @ 22:58

  Jag tänker precis som du. Bra skrivet inlägg.

  Tack, Ullis. Tänk om fler kunde tänka själva och jag tror många gör det – men för
  att slippa påhopp från vänner och bekanta som ifrågasätter varför de ”inte tänker på
  de drabbade” och byter profilbild, tror jag de helt enkelt följer strömmen och gör
  vad som förväntas.

  Att inte t.ex byta profilbild innebär ju faktiskt inte att man inte bryr sig. Men varför
  skilja på händelse och händelse? Det sker varje dag, överallt – även där vi inte vet att det sker.
  Det finns ingen anledning att göra vissa offer till mer värda än andra.

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php