Maj 28 sön 2017

En speciell dag

08:51 i kategorin Allmänt

Mors dag – det skall vara en dag avsedd att uppmärksamma/fira mödrar. Det finns Fars dag, barnens dag, kanelbullens dag o.s.v.

Detta är ett tilltag i kalendern jag tagit upp förut och det kan tyckas finnas ett behov av att ta upp det igen. Varför?

Jo, när jag pratar med folk så håller de med mig att det är ju bara kommersialismens dagar, dessa speciella dagar som står noterade i våra kalendrar, och att vi borde visa varandra uppskattning lite nu och då, varför inte varje dag? Ändå hetsar folk upp sig för dessa dagar. Jag har hört mödrar som suttit och beklagat sig över att de fick ”bara” en bukett blommor, eller ”ingen frukost på sängen” eller att det finns önskemål om särskilda smycken m.m. De beklagar sig över att barnen inte alls hört av sig just den där söndagen utan rannsakan till vad det kan bero på.

När jag hör stressen om ”på söndag måste vi hinna med att åka till min mamma, till min svärmor, till mormor… till graven…” då undrar jag om det är värt det hela. Skall uppskattning av någon person inte komma från hjärtat och av en ärlig anledning och lite när som helst? Lever vi i ett så stressat samhälle att det måste stå i almanackan när vi skall uppvakta mor, far, barn, kanelbullen?

Mina barn har sluppit leva upp till den stressen att de måste uppvakta. När de var små, var det skolans personal som hetsade på genom att påminna om mors dag. En spontan uppskattning ger mig mer glädje och känsla av att uppskattningen är ärligt menad, än att det kommer via en generell ”mors dag-dag”.

Vad är det som gör det svårt att vi inte visar varandra uppskattning när den verkligen gör nytta? T.ex till kassörskan i affären ”Tack och ha en fin dag”. Du anar inte vilka positiva reaktioner jag får på de få orden. Överraskning, ”Åh, tack det samma” med ett bländande leende bara för att nämna något. ”Tack för gott samarbete idag” till kollegor, även om det kanske varit lite kantstött. Men det ger ändå en känsla av att övervägande var det en bra dag. Får Du någon form av behandling hos t.ex sjukgymnast, massör, skönhetsvård – ”Tack, Du vet verkligen vad jag behövde idag. Du har gjort ett toppenbra arbete med mig” eller skosäljaren, där jag själv har en sådan som verkligen behandlar mig som en drottning och har gjort sedan dag 1 för 10 år sedan. ”Tack för fantastiskt god service. Tack för att Du hjälper mig hitta rätt sko för mina behov”. För att inte tala om arbetsplatsens städpersonal!! ”Tack för att Du gör ett bra jobb här. Utan Dig/er, skulle vi inte ha det så fint.” Jag pratar med städfolket hos oss, varje dag. Frågar hur helgen varit, om de mår bra… lite småprat i allmänhet. De är också kollegor som behövs.

Ibland har vi kollegor utanför den fysiska arbetsplatsen. Jag har det bl.a i form av labratoriefolket. Detta fantastiska folk som tar hand om alla prover vi skickar. Någon gång i veckan lägger jag en liten handskriven lapp i labb.väskan och tackar för hjälpen med proverna och en önskan om fortsatt bra dag, trevlig helg mm. Det kommer små hälsningar tillbaka: ”Tack, det värmde. Det samma till Dig. Hälsningar…. ” En liten vardagsuppskattning kan göra en dag för någon.

Säger Du till Dina barn att Du är stolt över dem och varför? Att Du älskar dem? Eller är det bara på barnens dag? Talar Du om för Dina syskon att Du uppskattar och älskar dem? Eller låter Du bli med det för det finns väl ingen ”syskonens dag” i almanackan? Köper Du en blomma till Dina föräldrar bara när det är mors och fars dag eller kan det komma när som helst på året?

Att ha dessa speciella dagar i almanackan, ställer krav på den enskilde och många är de mödrar (i synnerhet, tror jag utifrån vad jag hört genom åren) som kräver uppvaktning, vilket det är befogat eller inte.

Varför inte bara skippa de där dagarna och uppvakta varandra lite när som helst det behagar, lite överraskande men ur hjärtat?

Det är i alla fall min filosofi och det uppskattas väldigt av folk runt mig för är det något jag tycker jag kan vara bra på, så är det vardagsuppskattningen. För mig räknas det mer som en ärlig uppskattning än om barnen kommer just idag bara för att det står i kalendern att det är ”min” dag.

För den nyfikne, så kan Du läsa HÄR mer om ursprunget till mors dag.

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php