Maj 28 sön 2017

Att gå

Att gå har alltid varit min form av motion. Ibland har det kommit inslag av jogging och mitt mål i vår var att delta i två av stadens 5 km-lopp, inför vilka jag började träna. Dock föll det av olika anledningar det där med träningen och loppen i sig; nej, första loppet var det för få deltagare från den grupp som skulle vara med, så alla hoppade av. Så gjorde också jag då.

Andra loppet visade det sig att några ville bara promenera runt med en fika-korg. För det behöver jag inte betala 200 spänn, tänkte jag och har annat den kvällen i stället.

Men hur som haver: åter till träning. Eftersom min träning föll av olika anledningar, så fattade jag beslutet att gå minst 15 000 steg/dag.

Det kan låta som en ganska enkel sak. ”15 000 steg gör man i ett nafs”, kanske någon tänker. Det sägs att generellt tar man mellan 1200-1600 steg per kilometer. Att det skiljer sig så mycket beror på hur långa steg du tar. Så det är ju bara att börja räkna hur långt jag går på en dag.

Under de 12 dagar jag hittills har skrivit upp vad stegräknaren sagt, så har jag ett snitt på 16 292 steg/dag och med det är jag nöjd.

Den stegräknare jag använder är en liten raring från Clas Olssons:

Liten och behändig, ligger alltid i byxfickan alt. sitter fastklämd på linningen om jag inte har fickor. Några har frågat varför jag inte använder mobiltelefonen och en app. Enkelt: på arbetet har jag inte mobiltelefonen på mig och när jag är hemma, ligger den på bordet och inte i fickan. För övrigt är den för stor för att ha lite diskret i byxfickan.

129 kr och jag är inne på min andra stegräknare från Clas O. Den levereras med batteri och det bytte jag en gång på min gamla. Den första, en likadan, höll i 2 år. Helt värd pengarna.

Varför vara ute och gå? Det är bra för helhetshälsan. Både fysiskt och psykiskt välmående. Dessutom tävlar jag lite med mig själv. När jag gjort mina 15 000 steg och det ännu är tidig kväll, så kan jag få för mig att öka på stegen lite och tänka att 1000 steg till är nog lätt att få ihop, så går jag ut en runda när vädret är skönt. Vips, har jag gått 3000 steg till. Kvällspromenader så här års, kan vara ljuvliga. Dessutom har jag ju Kalmarsundsvattnet att gå vid och det är inte det sämsta.

Hur många steg bör man gå på en dag? Tittar vi på 1177’s hemsida så har de en liten skala för det samt talar om vad som är bra med att vara ute och gå. Man behöver inte gå i rask takt för att göra gott för kropp och själ, men vill man utmana sig själv, kan man öka på tempot lite i den takt man kan och förmår.

Men att alls gå ut och röra på sig, det är det viktiga. Tänk så mycket frisk luft man får, alla spännande människor man möter och kanske stannar och pratar med.

Jag skall fortsätta utmana mig själv med antal steg/dag och när min löpträning nu föll pladask, så får jag ju ta till de metoder som passar mig bäst och har gjort i alla år, allt sedan barnsben: att gå!

3 kommentarer till “Att gå”

 1. Bia Mac OS X Google Chrome 58.0.3029.110 skrev den 28 Maj 2017 @ 14:14

  Hej Majsan!
  Att promenera är den enda träningen jag utövar.
  Har haft stegräknare på mig dagligen sedan 11 år tillbaka! :)
  Numera har jag 10-12000 steg som dagligt mål.
  Inte för att jag går ner i vikt…men läste att hy och hud
  blir flera år yngre av att promenera dagligen
  (förutom att resten av kroppen också håller sig lite friskare).
  Jag har en Omron stegräknare. Den nollställer sig själv vid nytt dygn
  och har 7-dagars minne. Vi trivs ihop, Omron och jag. :)
  Söndagskram/Bia

  Samma här, Bia. Du har ju följt mig i många år nu och har sett mig
  gå igenom försök att gå på gym samt löpträning, men det slutar alltid
  med att jag går. All annan träning skapar en enorm stress hos mig.

  Dagliga promenader rekommenderar jag till alla som har möjlighet
  att gå. Man behöver inte gå långt eller fort.. bara man kommer ut lite.
  Kram tillbaka

 2. Micke Windows NT Mozilla Firefox 53.0 skrev den 29 Maj 2017 @ 06:25

  Riktigt så många steg blir det ju inte här..

  Det blir ju inte det, Micke.. och än färre steg
  blir det väl nu när Du skaffat fuskcykeln :ponder_tb:
  behöver Du inte ens trampa Dig fram :laugh_tb:
 3. Micke Windows NT Mozilla Firefox 53.0 skrev den 30 Maj 2017 @ 07:08

  Men jag rör ju på mig iaf med den! :innocent1_tb:

  Eller hur :happy_tb: Eller så är det kanske så att det är
  cykeln som rör Dig fram med den :laugh_tb: Du behöver
  väl inte ens trampa :tongue1_tb:

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php