Apr 30 sön 2017

Det där med äktenskap

Just nu tittar jag på Kanal 4 och där talar man om äktenskapsjuridik.

Min fråga är fortfarande: Vad har kärlek med juridiskt avtal, som ju inträdet i äktenskapet är, att göra? Älskar man varandra, så gör man väl det utan att behöva blanda in juridiska dokument? Förklara det för mig, hur kärlek och juridik går hand i hand, så jag kan godta det, så kanske jag gifter mig med Dig :cool1_tb:

Okej, jag förstår ju det där med att det måste finnas vissa regler kring vem som skall ha vad vid en eventuell skilsmässa med tanke på att ca 50% av alla äktenskap går just den vägen. Men juristen pratar om vem som betalar vad i äktenskapet och den som har mest inkomst, betalar också mest till hushållet etc.

När jag tänker på hur en kärleksrelation borde fungera; vilket man blandar in juridik eller ”bara” lever ihop, så hjälps man väl åt med allt utifrån sin förmåga av inkomst, fysik och intresse. Vad jag menar är att älskar man varandra innerligt så ser man till varandras bästa i nöd och lust, även om inte en präst är inblandad. Vill man leva ihop, så kan det inte handla enbart om sötebrödsdagarna utan också om att stötta varandra i allt: ekonomi, sorg, glädje, smärta, sjukdom, tankar, respekt, ge varandra utrymme – listan kan göras lång.

Kan hända jag är lite för ”old fashion” och inte förstår tänket att mer eller mindre dela allt millimeterrättvist och räkna kronor och ören, tänka in juridik och ”ditt och mitt” i kärleken. Vi vet ju aldrig vart livet bär oss. Det kan bli arbetslöshet, långvarig sjukskrivning, sjukdom som påverkar ekonomin och då skall man väl också stå stadigt för varandra? Eller handlar det fortfarande om juridik framför den innerliga kärlekens språk som bara vill den varandras bästa?

Okej, jag förstår att det vid eventuell skilsmässa kan uppstå en del stridigheter, beroende på hur man är som person, hur sviken man känner sig eller är den som sviker… om det finns ekonomisk vinning i skilsmässan eller inte men sådana stridigheter är för mig främmande. Skulle mannen inte vilja leva med mig längre, då går jag. Varför slåss för något ihop med någon som inte vill ha mig? Varför skulle jag vilja ha något som är hans? Pengar är inte allt, även om det är en del. Man måste ha lite respekt för sig själv än att slåss för värdesaker som i grund och botten ändå inte har ett verkligt värde.

Jag förstår också att om den ena parten har stora ekonomiska fördelar – kanske har en hel del pengar/fastigheter/företag mm som genererar ekonomiska gynnsamma förhållanden – och den andra är en ordinarie inkomstbringare, att det kan krävas papper på vem som tagit med sig vad in i relationen, att den som har fördelarna också skall få behålla sina tillgångar vid en eventuell separation. Men det juridiska skall inte få vara det som styr kärleken – då är det ingen kärlek utan en affärsuppgörelse.

När jag tittar på vart äktenskapet härör ifrån, så kan vi läsa här att det redan från början var ett avtal som innefattade en del rättshandlingar. Men dessa avtal stiftades mellan mannens och kvinnas släkter. Det var väl ett sätt att få tillgångar till sin gård, kan jag tänka mig. Ett sätt att överleva ekonomiskt.. idag finns andra sätt att klara försörjningen. Sedan la kyrkan i sig och ville ha makten över folks relationer och skapade ”synd”-stämpeln på de som inte levde i ”lagliga” relationer. Det är intressant historieläsning i länken gällande äktenskapets historia.

Så det där med äktenskap – det låter jag vara tills han förklarar för mig vad det ena har med det andra att göra :happy_tb: så jag förblir nog ogift också fortsättningsvis men kan ge all min kärlek till mannen som lyckas fånga mitt hjärta :wub_tb: utan juridiska dokument och regler.

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php