Apr 17 mån 2017

Kyrkan tappar medlemmar

10:25 i kategorin Allmänt

Rekordmånga lämnar Svenska Kyrkan kan vi läsa i Barometern.

Vi lever i en tid där vi själva tänker och lever våra liv och inte låter oss styras av ”kyrkans män” genom hot om skärselden och helvetet efter döden. Det var ju en vanlig skräckpropaganda förr när religionen var utbredd och styrande folket. Man vågade helt enkelt inte annat än att gå till kyrkan varje söndag och i alla fall låtsas att man var en sann kristen. Det var husförhör och prästen skulle mötas som om han (det var ju enbart män som var präster förr) vore gud själv.

Den makten är generellt borta idag, men det finns säkert de som lever i religiöst förtryck i olika trossamfund än idag.

Många kyrkor anordnar loppisar, musikkvällar, kafékvällar med mera för att bli mer populära och behålla sina medlemmar. Jag har alltid varit frågande till dylika påhitt. Ett trossamfund skall väl få medlemmar på sin tro, vad den står för och att de som sökt sig dit, kan känna att det är en tro som de kan stå upp för – inte vad kyrkan/församlingen erbjuder för bisyssla? Det kan ju hända att jag har helt missuppfattat vad det skall handla om, när man ansluter sig till ett trossamfund – att det är tron som lockar och inget annat i första hand.

När jag läser vad kyrkoherde (just det.. det är ju inte ”bara” en präst.. man har ju en hierarki inom kyrkan där man är präst, kyrkoherde, pastor, biskop mm.. Inte alls ”alla är lika inför gud”) Peter Wänehag säger när de informerar folk som vill lämna kyrkan: ”….. vi informerar de som går ur om att de inte får en kyrklig begravning eller kyrkligt bröllop så säger många: ”Men jag kan betala för bara den gången”” då undrar jag om han på allvar tror att medlemskap i kyrkan endast skall bero på bröllop och begravning? Mig veterligen blir man alltid begravd, medlem i svenska kyrkan eller inte och gift blir man också, om än inte religiöst – i alla fall inte i svenska kyrkans regi. Vad säger att kyrkan skall ha ensamrätt på döden? Det är ju också gammalt hot från de gamla prästerna: att man kommer till något helvete om man inte är ansluten till kyrkan och inte får bli begravd i ”vigd” jord. Vad då vigd? Har prästen ordnat en vigsel mellan jorden och gud?

Bröllop – vad har äktenskap med religion att göra? Det kanske också ligger i gamla kyrkomäns hot, att man inte får vara gift om man inte är det genom en präst försorg utan att man då lever som ogift och ”i synd”?

Tack och lov har tiderna förändrats, religionen har inte så stor inverkan i våra liv idag som förr. Vi har rätten att välja själva och står vi inte bakom en kyrkas trosuppfattning, då finns ju ingen anledning att vara medlem.

Dessutom är religionen den största boven i dagens samhälle när det kommer till krig, osämja, fördomar och förtryck. Vem vill egentligen stå bakom ett sådant budskap? Inte jag i alla fall.

När mina barn var nyfödda, vägrade jag döpa dem. Min övertygelse ligger i att om man vill bli döpt in i ett religiöst samfund, skall man vara vuxen nog att kunna fatta det beslutet själv genom studier och rannsakan av den tro man kanske vill tillhöra… inget man tvingar på ett nyfött barn. I min dåvarande naivitet, trodde jag att barn blev medlemmar i svenska kyrkan via dopet – därav döpte jag inte barnen. Gissa om jag blev förvånad när det började dimpa ner brev från kyrkan när barnen kom in i den ålder då det börjar pratas om konfirmation! Det visade sig att mina barn var medlemmar MOT min vilja! Jag hade valt bort dopet och kyrkan men mina barn var ändå medlemmar! Vid närmare efterforskning – detta var år 2000 – kom det fram att det räckte med att ena föräldern var medlem! Den föräldern var inte jag. Kyrkan tvingade sitt medlemskap på små barn utan tillåtelse! Det är ju också ett sätt att skaffa medlemmar – ungefär som dagens olika telefonsäljare som gör Dig till abonnent genom att Du vid något tillfälle under deras aggressiva frågelek via telefon sagt ”ja” på något men inte på om Du vill ansluta Dig. Gissa vem som skrev ut sina barn ur svenska kyrkan med omedelbar verkan?

Sedan 1996 måste man döpas för att bli medlem (men de som var tvångsmedlemmar, som mina barn, blev inte automatiskt utskrivna) och jag anser fortfarande att det skall vara ett fritt val som man får ta ett beslut om när man är gammal nog för det. Helst inte innan man fyllt 18 och är myndig, om man frågar mig.

Svenska kyrkan och religionen har tappat betydelse för folk i allmänhet. Människorna har börjat tänka själv, rannsaka vad de står för och inte, vad som är viktigt och inte. Vi vet att vi kan vara troende utan att vara anslutna till en viss kyrka eller trossamfund. Människor har kommit på att man inte behöver leva i skräck och förtryck från prästernas domedagshot och man blir både gift och begravd utan kyrkans makt. Att kyrkan tappar medlemmar är inte så konstigt. Visst, kyrkans män och numer också kvinnor, gör kanske en del för samhällets valda delar – men måste man tillhöra en kyrka och kalla sig präst, biskop, pastor eller annat för att göra det? Se bara hur alla icke-religiösa gick ut och stöttade varandra i Stockholm för en dryg vecka sedan! Man behöver bara vara en god medmänniska med hjärtat på rätta stället för att göra en god insats.

Så kyrkans män och kvinnor kanske måste acceptera att de är ett kulturarv från urminnes tider som inte längre har så stor plats i självtänkande människors liv och det är kanske dags att kyrkan lägger ner sina verksamheter och spenderar sina pengar på sådant som är av vikt i stället för dyra byggnader och löner.

Löner, ja.. är inte präster ”Jesu efterföljare” eller i alla fall har Jesus som förebild? Har jag läst min bibel rätt, hjälpte Jesus folket utan att ta betalt. Han predikade utan krav på lön… han litade på folkets godhet och generositet. Nå, det var bara en av mina funderingar kring kyrkan och vad de egentligen står för…. Jag förstår i alla fall varför kyrkan tappar medlemmar och de har inte tappat sina sista än…

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php