Jan 06 fre 2017

Försvaret vs sjukvården

Nyhetsmorgon idag informerar om att (m) vill ge försvaret 8.5 miljarder kronor.

Mina tankar går genast till de verksamheter i landet som ligger mig varmare om hjärtat än vad försvaret gör: Äldre- och sjukvård inkl blåljuspersonal/polis, LSS med flera verksamheter, skola och barnomsorg samt pensionspengar.

Varför ger man inte dessa kategorier 8.5 miljarder så att man kan betala de anställda generöst, så att inte sjuksköterskor, undersköterskor och läkare beger sig till Norge eller till stafettverksamheterna för att få drägligt betalt? Pengar som kan gå till att anställa fler, sänka arbetstiden från 8 timmar till 6 timmars arbetsdag med lön för 8 timmar/dag? Det är bevisat på flera håll att 6-timmars arbetsdag med fullt bibehållen lön, lönar sig i form av t.ex minskade operationsköer (Operation Mölndals sjukhus 2015) friskare personal och minskad sjukskrivning. Göteborg har flera verksamheter inom äldre- och akutsjukvård som har 6-timmars arbetsdag som fungerar utmärkt!

Att tillgodose personalens välmående skapar bättre förutsättningar för en god vård, minskad stress och därmed minskade felbedömningar, felbehandlingar med mera inom vården.

8 miljarder till samhällets viktigaste verksamheter; sjukvård alla kategorier, barnomsorg och skolor skulle skapa en enorm trygghet i vårt samhälle! Lägg till att några av miljarderna kan återgå till pensionssystemet så att det går att leva värdigt på sin pension efter ett långt slitsamt arbetsliv. Vi har många pensionärer idag som inte har råd att gå till tandläkaren, köpa livsviktig medicin, betala hyran mm utan de måste för första gången i sitt liv söka få socialbidrag efter att ha klarat sig på egen hand i ett helt strävsamt arbetsliv!

Om vi jämför hur ofta Sverige de senaste 300 åren har behövt försvara sig i krig och hur ofta vi behöver sjuk- och äldrevård, barnomsorg, skola och pensionsförsörjning – vilket skulle DU vilja att vi satsade på? Vad är viktigaste för Dig? Vad är Du och Din familj i mest behov av? Vad är samhället Sverige i mest behov av?

Det står mellan det svenska s.k försvaret och den svenska kärnan som håller ihop det dagliga livet.

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php