Jan 01 sön 2017

Årets första dag

Kvällen igår var lugn och stilla. Det var några år sedan sist jag var och tittade på det traditionella fyrverkeriet vid slottet men igår tog jag mig dit. Barn och barnbarn skulle komma dit, men vi lyckades inte hitta varandra. Vi möttes hemma hos mig efteråt. Att mysa med lillsessan är alltid lika härligt. Hon gick raka vägen till leklådan och sedan var det full fart på henne.

Efter en stund gick hon till köket, tittade lite frågande på kylskåpet och så sa hon: ”Farmor.. choklad”. ”Vill Du ha choklad?” kontrade jag. ”Ja, farmor”. Nej, det blev ingen choklad. Hon vet att det kan finnas ett Kinderägg i mitt kylskåp, men hon skall också veta att man inte alltid kan få, även om det finns.

Hon log lite lurigt och så sa hon att hon ville ha yoghurt. Nu hade jag inte det hemma, men då tog hon en klementin i stället. Nåja, hon frågade om lov först.

Det var nästan en skrämmande tystnad ute när jag vaknade idag. Doften av krut låg runt huset, det hade smällts av en hel del raketer i området. Det är rätt skrämmande att folk inte har vett på att låta bli att skjuta raketer i ett tätbebyggt område där 95% av fastigheterna är trävillor. På mitt verandadäck låg en avfyrad raket, som lätt hade kunnat starta en eld. Att det kan krävas tillstånd av polis för att få skjuta i tätbebyggt område, är det få som känner till. En annan fruktansvärd avveckling av tankeverksamhet hos många, är att man medvetet riktar raketer mot sina medmänniskor men också mot personal i tjänst; polis, ambulans, chaufförer med flera. Var är det man är ute efter? ”Ett körkort ersätter inte öron, ögon och hjärna” sa Mr Miyagi i ”Karate Kid – Sanningens ögonblick” och det kan översättas till många situationer. Raketer får tydligen många att förlora både hjärna, ögon och öron eftersom de inte förstår allvaret i att skjuta raketer mot någon.

Dagen har redan bestått i en del aktiviteter. Bland annat en tur till Maxi och storhandlat, diskat och lagt bovete i blöt. Jag skall göra müsli, fixa en del matlådor, sallad och sedan blir det nyårsdagens tradition: Ivanhoe. Den missade jag förra året eftersom jag jobbade natt och det i grannlandet i väster. I övrigt blir det inte så mycket gjort här. De flesta jag känner har en segsöndag idag och är inte mycket att hurra för gällande umgänge. Det kanske blir en tur till barn och barnbarn.

Men nu: det blir en stilla första dag på detta året och jag skall fundera lite på vilka erbjudanden 2017 har att leverera.

God fortsättning!

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php