Okt 18 tis 2016

Dyrbara fräscha kyssar

Idag var min årliga tandbesiktning hos tandläkaren. Jag brukar ta en runda hos tandhygienisten en gång om året för att hålla efter lite tandsten. Tandlagning har nog inte skett sedan småskolan. God tandhygien är min väg till bra tänder – och jag är medveten om att alla inte har god tandkvalité av födsel och ohejdad vana – och dessa besök som så sällan görs hos tandläkare alt. tandhygienist, är jag glad för. Inte för att jag har problem med att gå på dessa träffar, för det har aldrig skrämt mig. Men behövs det inte oftare, så behövs det inte oftare.

För 6 år sedan beslutade jag att skaffa en tandvårdsförsäkring; ett så kallat frisktandvårdsavtal. Orsaken var att en av mina gamla hederliga amalgamlagningar från forntiden, hade spruckit. ”Har en spruckit, kommer snart fler att spricka” tänkte jag och bokade tid och avtal. Dock har det inte skett än så länge.

Efter 3 år, var det dags att förnya avtalet. Från att ha betalat 160:-/månaden sänkte tandläkaren avtalet till 72:-/månaden. Det var tacksamt att kunna spara ca tusenlappen per år.

Så var det, som sagt, dags igen att förnya avtalet, som löper ut lagom till nyår. Nu har de ett system, bevars, som räknar ut vilken skattningsskala man hamnar på och vad det då genererar i betalning. Jag har haft samma goda munstatus i alla år, bortsett från när jag hade hål i tänderna i småskolan. Men si, det tog inte detta system hänsyn till och ansåg att min skattning ligger nu på en betydligt dyrare månadskostnad: *tadam* 225 kr/månad!! :jittery_tb: En höjning med 153 spänn! :jittery_tb: Att jag alls har fått upp hakan efter det beskedet, är ett under! Jag började ifrågasätta vad det kommer sig att systemet anser att jag har sämre munhälsa än för 3 år sedan! Jag ansåg ju att tandläkaren vore bättre på att bedöma detta än ett datorsystem. Men så enkelt är det inte längre. Tandläkarna vet inget annat än att de skall skriva in i systemet om jag har hål, om jag har amalgamlagningar och på hur stor tandyta, om det finns några små ”fickor” i tandköttet som lättare kan orsaka tandsten, risken för plack med mera. Det innebär att min tandstatus som ansågs normal och god för 3 år sedan, och ur det perspektivet är inget förändrat, har i det nya datorsystemet degraderats till en risk för att behöva tandvård!

Okej…. titta tillbaka i min tandjournal. Hur ser det ut? Hur ofta har jag besökt tandläkaren alt tandhygienist? Hur har min tandstatus varit genom åren? Jag har inte precis slösat på landstingspengarna genom att löpa till tandläkaren i tid och otid med hål, tappade lagningar, spruckna tänder…. Ändå anser de att jag nu är en större riskfaktor än för tre år sedan! Men å andra sidan skulle jag kallas lite oftare än förut till tandhygienisten för att ta bort eventuell tandsten så jag får väl lite valuta för pengarna då. Eller så får jag hoppas att mina forntidslagningar i form av amalgam spricker och kräver åtgärd under de tre kommande åren och därmed ”få bättre tandstatus”.

Det blir dyrbara fräscha kyssar från årsskiftet med landstingets nya avtal

En kommentar till “Dyrbara fräscha kyssar”

 1. Micke Windows NT Mozilla Firefox 49.0 skrev den 18 Okt 2016 @ 22:08

  Det är inflationen kära du! : :wink1_tb:
  Har alltid varit dyrt åka för få nån kyss från ditt håll :innocent1_tb: :laugh_tb:

  HAHA!! Brukar Du få lön för mödan, då? :innocent1_tb:
  Inflation?? Nä, landstinget måste få in pengar på några, det andra får gratis vård av
  tänder och övrig hälsa….

  Dessutom fick de för sig att tandsköterskan skulle lära mig, kvinna 53, hur
  man borstar tänderna!!! :jittery_tb: Jag höll på att ramla ur stolen! Visserligen
  fick jag känslan av att tandsköterskan, som var i min ålder, var nyutbildad på äldre
  dar och kanske behövde öva sig på att visa.. men att visa någon som verkligen
  KAN munhygien och munhälsa – det har ju dessutom varit en av mina huvuduppgifter på
  vårdavdelning när patienter kommit in; att kontrollera mun- och tandstatus samt hjälpa
  dem med tandvård vid behov – ja, det var verkligen överraskande…

  Men nu vet jag hur man sköter sin munhälsa – om jag nu inte visste det innan :thumbup_tb: :clap_tb: :lol_tb:

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php