Sep 04 sön 2016

Källa ödekyrka på Öland

18:27 i kategorin Allmänt

Att ha Öland som närmaste granne, är en förmån. Öland har en gedigen och mycket gammal historia och när man är ute och kör runt, ser man ibland skyltar om sevärdheter.

När väninnan och jag var på Byrum i slutet av juli, såg vi just en sådan skylt. Idag blev det tillfälle att åka till den skyltens hänvisning: Källa gamla Ödekyrka, Löttorp.

Kyrkan har anor från 1100-talet och klassas idag som en kyrkoruin, Ölands bäst bevarade medeltidskyrka. Vid slutet av 1100-talet byggdes på platsen en kastal och intill den, en kyrka i trä. Den brann ner och den upptäcktes år 1971 vid utgrävningar under dagens kyrka. Förutom spår av bränt trä upptäcktes nämligen gravar, orienterade enligt kristen tradition i öst-västlig riktning.

Kyrkan har fortfarande kvar sitt tak, men dess inre struktur är inte helt bevarad. Under 1800-talets första år revs kyrkans medeltida interiör med valv, tvärmurar och pelare bort. Kyrkan är byggd i kalksten och långhusets tak är av tjärad ekspån. Du kan läsa lite mer om kyrkan och dess historia här. Svenska kyrkan har skrivit lite om dess historia här

(klicka upp bilderna för större format)

En kommentar till “Källa ödekyrka på Öland”

  1. Micke Windows NT Mozilla Firefox 48.0 skrev den 06 Sep 2016 @ 19:26

    Fint med sådana där gamla byggnader!

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php