Aug 28 sön 2016

Djävulens påfund

Att ha en dator idag, bör ju, med tanke på utvecklingen av förenkling av all datorverksamhet, vara en barnlek. Ibland undrar jag om det inte är en avveckling enkelhet till komplicerat.

Det kommer nya program fortare än Du hinner byta kalsingar och jag undrar varför man standardiserar datorer med de nya Windowsprogrammen? Jag var särskilt nöjd med min gamla Win 8, även om jag var lite tjurig innan jag lärde mig använda det. Men så kom det ständigt upp en liten ruta om att jag kunde ”uppgradera” till Win 10. Detta påfund klickade jag ständigt bort.

En dag strulade datorn något galet mycket – nå, det hade pågått en längre tid – så jag bestämde mig för att återställa den till sitt ursprung. Jag fick rekommendationen av flera mycket datorkunnig personer – även ett par som arbetar med just datorer, att uppgradera till Win 10 så varför inte? Jag lämnade den lilla svarta till vederbörande och när jag dagen efter skulle hämta den, så visade det sig att den stått och laddat hela dygnet utan att ta emot Win 10. Endast 5% var klart!

Mitt val blev att avbryta det hela och därmed kraschade hela datorn! Det gick inte att göra speciellt mycket på den och jag beslutade att återställa helt till Win 8, vilket gick att göra inom 30 dagar. Nu började det verkligen krångla! Så jag bestämde mig för att återställa allt ännu en gång men si, det gick inte!

Förbannad och skitarg åkte jag iväg och köpte en ny dator. Den väger mindre än den gamla vilket är ett plus. Men den har Win 10. Det är segt att ta sig fram på nätet, det är knepigt i övrigt för plötsligt försvinner filer och mappar… Det jag sparat på Den här datorn, ligger inte där utan på OneDrive, något jag inte visste jag hade tackat ja till. Jag är mycket försiktig med sådant jag inte vet vad det är och har alltid haft emot ”moln”tjänster pga okunnighet.

Det visade sig att OneDrive – som jag här kommer att kalla OD – plockade upp ALLT jag la på datorn! Plötsligt var utrymmet fullt! Jag började plocka bort, men det la sig tillbaka! Mappen Bilder, som ligger under Den här datorn, är borta. Nå, den är kopplad till OD och går inte att återställa till Den här datorn! Sådant som jag sparar under datorns namn/dokument eller bilder eller vad det nu är, går inte att hitta på annat sätt än genom just Spara som…

Så detta med Windows 10 – det är ett djävulens påfund och jag ser bara en möjlighet: att redan nu, bara ca 2 månader efter inköp – återställa hela systemet (jag har en extern hårddisk där allt viktigt sparas, i synnerhet alla mina foton och dokument av vikt) och vara extremt noga med att se till att OD inte engageras, att jag förstår mig på inställningarna till DropBox så att inte allt läggs över dit utan att jag godkänt det. Jag trodde i min enfald att jag kunde välja DB när jag ville spara något men när jag testade med att lägga in bilder från mobilen till datorn, då sög DP upp dessa med omedelbar verkan.

Men jag vet inte om jag är på humör att deala med djävulen idag och försöka få ordning på detta med OD och DB. Jag får helt enkelt vänta tills jag är på humör samt att jag inte sparar något på datorn innan det är avklarat med en återställning. Jag har försökt stoppa OD från att vara aktiv, men är inte helt säker på att jag lyckats.

En kommentar till “Djävulens påfund”

 1. Micke Linux Google Chrome 52.0.2743.98 skrev den 29 Aug 2016 @ 22:48

  Skit bakom styret brukar man ju säga i vissa sammanhang.. Men här kanske framför nått skulle passa bättre. :innocent1_tb:

  Visst ja, jag skulle ju sova..

  Som typ SFS :lol_tb: (”skit framför skärmen”) :lol_tb: Det har vi
  visst diskuterat genom åren, huruvida det är sant eller inte
  :happy_tb:

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php