Jul 29 fre 2016

Det där med att betala dricks

Varför har vi ett drickssystem för vissa yrkeskategorier och inte för alla? Den frågan har jag ställt mig åtskilliga gånger men det är på något sätt en icke-fråga att ställa till de den frågan berör.

Vid tillfälle när min chef bett mig jobba övertid – detta var i början av 80-talet och jag arbetade på kontor – ville chefen också betala taxi in till stan så jag slapp vänta allt för länge på spårvagn från den plats där jag jobbade. Chefen följde mig till taxin så att inget skulle hända mig på vägen från kontoret till bilen, som inte kunde köra helt fram till dörren. Han gav mig pengar och taxin körde.

När taxichauffören senare uppgav priset för resan, så gav jag honom pengar och väntade på växeln tillbaka. Han tittade på mig och sa något i stil med: ”Men lite dricks får jag väl? Det är ju inte Du som betalar utan Din chef”. Jag blev tvärilsk och sa att han inte skulle få dricks, att han redan har sin lön och surt gav han tillbaka mellanskillnaden som låg på drygt 50 kr. För mig var det en principsak att inte tigga om mer pengar bara för att det inte var jag som betalade! Dessutom var det en chaufför som sände ut signaler som gjorde resan ganska obehaglig, även om han inget sa rakt ut om vad han kunde tänka sig….

På restauranger förväntas vi lämna dricks till serveringspersonalen. Varför? De har väl redan lön för att serva oss? Jag läste en artikel från 2015 i news55 med Fredrik Belfrage vid pennan, som är värd att läsa och ge en tanke. Jag kunde inte skrivit artikeln bättre själv!

Ja, varför betalar vi dricks för att få servicen och arbetet utfört till de som redan har lön för att utföra sitt arbete? Varför bara till vissa yrkesgrupper? Varför inte till kassörskan på ICA? Eller till tandläkaren som gör sitt jobb bra? Varför får inte jag en tjuga eller femtiolapp extra varje gång patienten är nöjd med mitt arbete, varje gång de säger: ”Det kändes inte! Vad bra Du gjorde det. Du får en guldstjärna i kanten”. Eller säger: ”Åh, tack, Majsan för att Du tog Dig tid och gjorde mig så lugnt. Jag är ju så rädd för nålar, men Du fick mig att slappna av och sticket kändes inte.” Eller varför får jag inte 30 kronor extra varje gång patienten säger ”Tack för att Du jobbar just här och ser till att mina prover blir tagna och skickade till labb” eller 40 spänn extra varje gång läkaren får assistans av mig vid undersökningar och diverse provtagningar som bara läkaren kan göra?

Flertalet restauranger har infört ett betalsystem där Du själv får skriva in hur mycket Du vill betala i stället för att lägga fram drickspengar. Det är så vidrigt att jag konstant knappar in exakt den summa de skall ha och inget mer. Att tigga pengar för att de gör sitt arbete, dessutom redan har betalt för jobbet – det är för mig galenskap! Självklart utnyttjar man att de som är rejält berusade, glada i hågen knappar in betydligt för mycket och jag klassar det som stöld. Jag är emot tiggeri av det slaget och klassas gärna som snål. Men de har, som sagt redan betalt för att utföra sitt arbete. Hur kan de då kalla mig för snål för att jag betalar vad det egentligen kostar?

Belfrage: En gång lärde jag mig att definitionen på ”kvalitet” är att infria förväntningarna och helst överträffa dem. Det sades ingenting om att ett lyckat resultat kräver högre ersättning. Tänk om alla andra yrkesgrupper fick ett lönetillägg varje gång de gör ett bra jobb.

– Du betalar extra för servicen, sa några restauranganställda som jag tog upp frågan med.
– För att ni gör ert förväntade jobb?

Varför är det inte tvärtom, att den vi uppsöker: taxichauffören och restauranganställde, ger oss dricks för att vi överhuvud taget vill ha deras service? Faktum är att jag får den ”dricksen” vid ett ställe jag besöker :blush_tb: Jag tittar sällan på det inslagna priset när jag besöker vederbörande, eftersom jag litar på att priset inte saltas. När jag vid tillfälle skulle betala månadens utgifter, såg jag att priset som dragits från mitt konto till företagarens var lite lägre än jag skulle betala. ”Kommer jag ihåg så fel?” tänkte jag för mig själv och glömde det. Det hände några gånger… men så beslutade jag mig för att kolla minnet inför ett besök hos företaget… jo men visst, mitt minne var det inget fel på så när det var dags att betala, tittade jag på summan när jag skulle knappa in min kod. Summan var lite lägre än vad som gällde…. jag lyfte på ögonbrynen, hmmade lite och sa: ”Du.. nu tog Du lite för lite betalt, va?” Leende svaret kom något i stil med att ”Just det.. liiite för lite bara”. Då var det inte långt till tårarna av tacksamhet.

Men hur som haver – det är hög tid att skrota drickssystemet!

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php