Jul 28 tor 2016

Gårdsbutiker

Det är allt för sällan jag väljer att handla på en gårdsbutik. Det är en kostnadsfråga, så klart…. och så är det lite bekvämt att ha allt (det mesta) på ett och samma ställe.

Att välja en gårdsbutik under fanan ”Ekologiskt” och ”Närodlat” är mindre intressant. Det som är intressant för min del, är att köttet är producerat – eller i alla fall styckat – och slaktat på gården och att hönsen springer ute i solen och är lyckliga. Att äta kött som är inplastat och fyllt med gas för — ja, varför? Längre hållbarhet? – det känns lite si så där fräscht. Kotletter vet jag inte när jag åt senast men det handlar om några år. Varför? Det är ju bara att betrakta styckningen i de gasfyllda förpackningarna på en stormarknad. Inte helt fina, om jag säger så.

Det finns några gårdsbutiker här i kommunen och en av dem har jag inte besökt på säkert 10-11 år. Idag for en väninna och jag lite lätt västerut för att besöka just den mest omtalade i kommunen. Jag blev djupt besviken! Äggen är från ”frigående höns inomhus”. Det har jag sett hur sådana höns har det! Inte en fjäder på kroppen. Hur de har det på just denna gård, vet jag inte, men jag köpte 2 ägg för att se om de är värda priset.

Det var relativt dyrt men jag köpte i alla fall 1 kg blandfärs, 1 kotlett och 1 chilligrillare – om någon nu missat det faktum att jag är förtjust i chilikryddad mat, så vet Du det nu i alla fall.

Jag blev inte så impad av styckningen… men jag får hoppas smaken håller. Färsen ser okej ut. Kotletten skall fixas ikväll så jag har matlåda i morgon. Det blir kotlett med champinjonsås och sallad. Färsen har jag fryst in. Den får vänta på att det blir dags att göra lasagne och lite pannbiffar. Chilligrillaren var en riktig flopp! Det finns 2 alternativ: 1) hon gav mig fel korv 2) de har ingen aning om vad chilli är för någon smak av chilli, inte ens ett litet retsamt kill bak i halsen, fanns att finna.

Det finns en annan gård, ca 1 mil norr om stadskärnan. En liten gårdsbutik som jag inte hört talas om förut, men väninnan har varit där, även om det inte var i går precis. Den gården skall jag inhandla lite köttvaror hos vid tillfälle samt hoppas på att de har ägg från höns som får gå fritt ute! Är de bättre och värt priset, då kan det bli så att jag överväger att lämna stormarknadsköttet bakom mig och handla på gård i stället.

När det gäller grönsaker har vi en toppenbutik relativt centralt. Man får mycket i kassen för en liten peng och sådana inköpt har jag lätt att vänja mig vid. Jag skall bli bättre på att handla där.

Men det är inte alltid en gårdsbutik är bra bara för att ryktet om dem är stora… den gårdsbutiken vi var hos idag, lever nog mer på ryktet än på kvalité om man frågar mig.

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php