Jul 16 lör 2016

Kvinnors rörelsefrihet i det offentliga rummet skall kontrolleras

Det har pågått en tid – ja, så långt tillbaka som till första mannen och kvinnan. Kvinnan har ständigt beskyllts för att vara lösaktig och kallats för diverse tillmälen. Kvinnan får skylla sig själv om hon våldtas, tafsas på osv. Kvinnan måste se till att klä sig heltäckande för att inte drabbas, kvinnan måste se till att hon inte är ensam ute på stan och kvinnan skall allra helst inte lämna hemmet över huvud taget.

I Sverige har vi kämpat hårt för att få igenom en kvinnas rätt till självständighet; kvinnan får vara ute i arbetslivet, hon får rösta på vilket parti hon vill, hon får gå på stan, hon får klä sig som hon vill, kvinnan har rätt att yttra sina åsikter… kvinnan får bestämma om och när och med vem hon vill ha sex… ja, vi har kommit så långt, på pappret och i lagen, att kvinnor och män är likställda på alla plan också juridiskt.

Men det finns kulturer och religioner som fortsätter att förnedra kvinnorna. Dessa kulturer och religioner flyttar runt om i världen och bosätter sig och många, långt ifrån alla ifrån dessa kulturbärare och religioner måste jag påpeka, kräver att – det vill säga de länder dessa människor flyttar till – värdlandet följer de inflyttades vanor och lagar, religiösa krav och kulturer i stället för att integrera sig med deras nya samhällen, som de valt att bosätta sig hos.

I Sverige har vi sagt i många år att man får ta seden dit man kommer. Flyttar jag till Australien, måste jag anpassa mig till det landets lagar och regler. Passar inte det mig och mina åsikter, får jag väl stanna hemma. En enkel ekvation, kan jag tycka.

Sverige, som är ett land med rörelsefrihet för kvinnor, könsblandade avdelningar på sjukhus, gemensamma badtider i simhallar så att vänner av blandade kön, familjer där både far och mor med sina söner och döttrar kan roa sig tillsammans, har börjat backa. Vi är på väg tillbaka till en tid då kvinnorna skulle kontrolleras. Vi är på väg tillbaka till den tid då kontinenten USA hade särskilda bussar för vita och särskilda för mörkhyade (eller som de sa: svarta) De hade skyltar på dörrarna till pubar, restauranger mm att ”Endast vita” var välkomna. Listan över hur det har varit, och är på vissa ställen i världen, kan göras lång.

Nu byter vi bara bort hudfärgen mot ”män” och ”kvinnor”. Allt för att det finns män, om man nu kan kalla de för män, som inte fått lära sig att kan inte tafsar på kvinnor hur som helst. Män, som i det offentliga rummet olovandes rör kvinnor på ett sätt som är förnedrande! Jag trodde det tillhörde grottfolket. Nej, nu är jag oförskämd mot de människorna. Inte ens de betedde sig så urbota korkat! Dessa män som kollektivt fattar beslut globalt, att de skall tafsa på kvinnor; på torg, i badhus, på bussar, arbetsplatser med mera – de visar klart och tydligt att de har brist på tankeförmåga, de har brist på förmåga att uppträda korrekt, de visar stor brist på social kompetens. De är en skam för hela det manliga släktet! Alla de skötsamma, trevliga och väluppfostrade männen som finns skall inte behöva drabbas för att de har en släktlinje som beter sig under gräsrotsnivå.

Det går så långt att vi numer i vissa kommuner har delade badtider för män och kvinnor och det har varit på tal att man skall ha s.k mänfria zoner i det offentliga rummet. Kulturkalaset i Göteborg är ett sådant tillfälle! Allt ”för att skydda kvinnan” från tafsande. Att införa kvinnorzoner, är ett svenskt haveri!

I mina ögon handlar det mer om mannens behov av att kontrollera kvinnorna! Att gå på ett kalas där en hel stads invånare vill delta och samtidigt dela in staden i manliga och kvinnliga zoner – det är som att ha vissa spårvagnar bara för män och vissa spårvagnar bara för kvinnor! Varför skall inte familjer, som faktiskt brukar bestå av både män och kvinnor, få gå gemensamt på kalas? Varför skall inte grupper av vänner och kamrater, som också är blandade män och kvinnor, få gå gemensamt på kalas? När skall vi införa restauranger för män och restauranger för kvinnor? Bostadsområden för enkom män och andra – helst i andra sidan av stan, enkom för kvinnor? Allt ”för att skydda kvinnan från ofredande…. ”

Vi har fortfarande problem vid våldtäkter. Förhörsledarnas frågor – dessa ledare är oftast män – är ledande och ifrågasätter kvinnorna hur de var klädda, om de flirtade, om de var redlösa… och i grunden anser förhörsledarna att kvinnorna får skylla sig själva och domaren går på den linjen och friar våldtäktsmännen… allt för att kvinnor skall känna sig ofredade! Allt för att kvinnan skall känna att hon får skylla sig själv för att hon alls lever och går utanför hemmet utan ett mänskligt förkläde.

I praktiken har vi inte kommit så långt i Sverige eftersom det inte hjälper med de lagar vi instiftat för att vi kvinnor skall få röra oss fritt. Inte nog med det: vi är på väg att backa ännu mer för att tillfredsställa de män som kräver att kvinnorna skall hålla sig hemma i köket samt i sängkammaren och bli behandlade som odjur när det i själva verket är dessa män som är odjuren.

I stället för att minska kvinnors frihet ”för att minska risken för att kvinnor skall bli tafsade på”: varför inte lära era söner hur man uppför sig korrekt mot kvinnor? Varför inte fostra era söner att man inte beter sig illa? Varför inte fostra era söner till att älska och respektera kvinnorna? Ni är väl för fasen kvinnor som fostrar era söner och vill väl inte att de beter sig illa mot er? Eller tycker ni det är okej att andra kvinnors söner beter sig illa och vårdslöst mot era döttrar? Är det okej att era söner våldför sig på sina systrar? Ni män som fostrar söner till att det är okej att röra kvinnor utan lov, anser ni det är okej att era döttrar våldtas? Det måste ni ju tycka eftersom ni tillåter era söner att bete sig illa mot kvinnor.

Ni glömmer att ni behöver kvinnorna! Utan kvinnor på jorden – vilka skall föda era barn? Vem skall laga er mat, städa ert hem, tvätta er skitna tvätt?

Tack och lov är de flesta män, riktiga män. Män som är väluppfostrade, respekterande, män som vill leva med sin kvinna på lika villkor där man visar varandra respekt, hjälper och stöttar varandra, där bådas röst får höras. Män som högaktar sina kvinnor och kvinnor i allmänhet. Män som inte tafsar, som inte våldtar, män som inte förnedrar… män som önskar goda män till sina döttrar och fostrar sina söner att bli goda män som vuxna, män med förnuftiga värderingar.

Det är den andra gruppen män som förstör för kvinnorna… män som tar sig rättigheterna att bete sig tanklöst, respektlöst… män som uppenbarligen skulle vända ryggen till och gå om de såg sin mamma eller syster våldtas, män som anser att en kvinna får skylla sig själv eftersom hon lämnat hemmet…. det är de männen vi måste bekämpa! Det är de männen vi måste sätta på plats i stället för att skapa ”manfria zoner” som i själva verket är ett sätt att hindra kvinnor från att vistas ute i det fria. I Sverige skall svenska värderingar efterlevas, i Sverige skall svenska friheten få råda och i Sverige skall alla få lov att bo, arbeta och ha frihet oavsett vart ifrån man kommer, vilken religion man tillhör eller inte tillhör men det är fortfarande på den svenska värderingen vi skall bygga detta land. Vad man tror och inte tror, det skall inte förstöra för det stora samhället. Vi i Sverige skall inte backa på vår frihet, vilket vi är kvinnor eller män.

Kvinnors rörelsefrihet får inte begränsas bara för att det finns en del korkade män där ute i samhället – och jag använder mig av begreppet korkade för vad är dessa män, om inte korkade när de beter sig på ett sätt som visar att hjärnan inte är inkopplad på rätt sätt..

Skall vi verkligen behöva ta upp fighten igen som Ellen Key en gång startade? Jag är beredd att gå i bräschen! Vilka män och kvinnor vågar slå följe? Ju fler vi är, desto starkare är vi… det handlar inte bara om oss här och nu… det handlar också om våra döttrar, våra söners kvinnor och deras döttrar… och kommande kvinnor. Står Du upp för Din dotter? Din sondotter? Svärdotter? Din syster? Din mor? Står Du upp för kvinnors rätt till frihet? Eller tycker Du att de skall ”skyddas” genom skilda badturer i simhallen, skilda zoner på stan, skilda bussar, tåg hotell? Vilken ställning Du än tar, så får det konsekvenser – att förtrycka kvinnorna eller ger oss friheten tillbaka.

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php