Jul 03 sön 2016

Strandhäng

När prinsessan kom en tur i går för att passa farmor – eller var det omvänt? :innocent1_tb: så var min tanke att vi skulle till lekparken bara några hundra meter ifrån där jag bor. Men när vi närmade oss platsen, så hörde jag att det var musik och folk vid beachbollplanen så vi gick dit. Det är en relativt nybyggd arena med två spelplaner för strandboll och två basketplaner. Ett mindre utegym finns också.

Det var massor av spännande saker och händelser för en liten tvååring att beskåda! Digga till musiken, känna på sanden… leka på utegymet och prata med andra barn. Självklart skulle vi äta lite korv i bröd samt dricka varsin MER också! Man blir både hungrig och törstig av att vara på aktiviteter. Vi var där ca 2.5 timmar.

Jag hade tänkt mig lite strandhäng idag men vädret har varit växlande. I stället tog Sandy och jag en tur till Öland. Min tanke var att leta efter en större loppis och det är lättare att hitta om man är två. Dessvärre kunde inte väninnan åka med, så jag valde att stillsamt köra norrut mot slottet och ruinen.

Borgholms slottsruin
ruinen

Det började med en kastral på 1100-talet, som snart omgärdades av en ringmur. Borgen bygges under 1200-talets senare del och torde stått klart år 1281. Du kan läsa lite om slottsruinen här.

På väg ner mot Solliden från parkeringen, stannade jag upp och tittade ner på det gamla Kaffetorpet/slöjdartorpet, som står kvar än idag. Du kan också skymta det omtalade caféet Kaffetorpet

Inne i stugan kan Du handla hantverk. Det är inte stort där inne: 2 rum där statardrängen Olof Brynielsson bodde i slutet av 1850-talet. Han var den förste som bebodde torpet. År 1874 blev torpet bostad åt slöjdaren Olaus Persson och hans hustru Sofia Jonsdotter. 8 barn fick också plats.
stugan

Här är en bild av Olaus och Sofia i början av 1900.talet

Tillhörande ladugård – odlingslotten var inte heller så stor: ca ½ tunnland

Det var ett populärt utflyktsmål för många Borgholmsfamiljer redan då. De tog med egen matsäck: sill, kokt ägg, mat- och kaffebröd och kaffebönor. Potatis grävdes upp på torpets odlingslott och kaffet kokades på torpets vedspis. Försäljning av potatis och kaffekokning gav familjen ett litet tillskott i kassan.

Restaurangplats inne i ladugården som det ser ut idag
restaurang2

restaurang

En gammal sjömanssparbössa
bössa

Entrén vid Sollidens slott
entre

ros

Jag valde bort att gå in på slottsområdet för att se parken. Den sägs vara otroligt vacker men det kommer fler tillfällen.

Under eftermiddagen kom regnet och det blev en eftermiddag och kväll hemma i soffan. Solen har nu återvänt så nu hoppas jag på fint väder kommande vecka!

En kommentar till “Strandhäng”

  1. Micke Linux Google Chrome 51.0.2704.81 skrev den 04 Jul 2016 @ 06:31

    Fina foton och känns ju lite bekant. :)

    Tack för det. Vi var väl till slottsruinen och Solliden
    när Du var här för några år sedan. Vi får väl ta en tur in
    i parken vid annat tillfälle…

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php