Maj 24 tis 2016

Att vägra utföra sina arbetsuppgifter

Våra svenska arbetsplatser skall vara neutrala när det gäller religion och politik. Har man en religiös övertygelse som hindrar oss ifrån att utföra vissa arbetsuppgifter, måste vi reflektera och omvärdera våra val av yrken.

En kvinna som är barnmorska vägrar utföra abort och nekas arbete. Det är en självklarhet att man skall utföra de arbetsuppgifter som ingår i arbetets uppgifter.

Samma kvinna går nu ut i press och menar att hon planerar att lämna landet. Det är helt okej, tycker jag.

Anser man att den religiösa övertygelsen skall styra de arbetsuppgifter som är ålagd t.ex landstingets personal att utföra – då får man ju reflektera om det inte finns andra möjligheter: t.ex arbeta på en enhet där man slipper utföra abort. Man kan ju vara barnmorska för de som går på sina kontroller under graviditeten. Då slipper hon utföra abort. Om en kvinna och man kommer och rådfrågar om de skall behålla eller inte behålla barnet de väntar, får hon hänvisa till samtal med kurator/psykolog.

De personliga åsikterna och övertygelserna får ALDRIG blandas med arbete! Vi som arbetar i vård och omsorg skall på alla sätt vara neutrala och stötta våra brukare och patienter i DERAS val och hjälpa dem på den vägen! Oavsett vad vi anser är rätt eller fel!

Om jag skulle neka att ge mina brukare och patienter de mediciner läkaren har ordinera, bara för att jag själv anser det vara skadligt – då skulle jag snart inte ha arbete. Samma sak om jag får uppdrag att hämta en påse blod till en patient om jag anser det är fel att ge blod.

Nej, det är helt rätt att en person som vägrar utföra de arbetsuppgifter som ligger i arbetets art, inte får arbete. Att man i stället väljer att flytta till annat land för att få sina personliga åsikter i arbetet, tillgodosedda – det må ju vara helt okej. Det är upp till det landets lagar och principer att stå för. Men här i landet så utför vi de arbetsuppgifter vi har – oavsett personlig åsikt.

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php