Maj 06 fre 2016

Privatisering av primärvård

Generellt är jag emot privatisering av den verksamhet som innefattar hälso- och sjukvård. Det handlar alltid – i alla fall i Sverige – om ekonomisk vinning och man glömmer patienternas bästa och det blir lätt ett löpande-band-system där patienten får 5 minuter med läkare för att skickas ut i oförrättat ärende och in med nästa.. Nå, det är väl lite överdrivet, kanske – men nästan. Självklart driver man företag för att tjäna pengar på det men det får inte gå så långt att man glömmer varför man valt sitt arbete som läkare.

I Norge har man kommit på ett system som fungerar. De har fastläkare som är personligt ansvarig för sina patienter. Läkaren bestämmer också hur mycket de vill arbeta beroende på hur många patienter läkaren vill ha listade på sitt ansvar.

Men är det kostnadseffektivt med det norska systemet? Tja.. varför inte läsa lite om det här… kanske klarnar det.

Svensk sjukvård kanske skall ta en titt på det norska systemet, sätta sig in i det och se om det går att genomföra det i Sverige också.

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php