Maj 02 mån 2016

Den nonchalanta sjukvården

Det har hänt förr och det har hänt igen: cellpover på livmoderhalsen har feltolkats och kvinnor drabbas. Någon kvinna visade sig ha livmoderhalscancer, något som kunde ha upptäckts tidigt om provsvaren blivit rätt avlästa!

Vad är det som gör att kvinnors hälsa inte tas på allvar? Har kvinnor inget större värde i samhället? Ändå klarar sig inte världen utan oss! Det är dags att sätta stopp för denna nonchalans! Jag vet att även män drabbas av nonchalans i vården, inget är svart eller vitt.. men övergripande är det kvinnor som får sätta hälsan på spel när det handlar om sjukvård.

Själv sitter jag just nu mellan 2 stolar och knorrar. I höstas var jag på just cellprovstagning och i brevet som talade om ifall det var fara eller inte, stod det att provet inte gick att avläsa p.g.a inflammation. Ny kallelse skulle komma om några månader. Några månader gick och ny kallelse kom. Jag gick dit, nya prover togs och nytt brev skickades: För andra gången kunde man inte tyda mitt prov p.g.a inflammation! Jag skulle få kallelse till gynmottagningen ”om några månader”.

Enligt uppgift skall man då eventuellt göra en kolposcopi och skrapning. Då undrar jag: Om det visar sig att jag bär på en inflammation jag inte känner till själv och inte känner av och man gjort 2 försök att analysera 2 olika cellprover tagna med några månaders mellanrum, vad finns det att vänta på? Det är väl bara att skicka en tid för relativt omedelbar åtgärd och med tanke på hur många feltolkade svar det finns när det gäller cellprover, så är jag ännu mer angelägen om att få svar på dessa prover. De har i alla fall fått fram, om det nu stämmer med tolkningen, att jag inte har några cellförändringar/cancer. Men jag ger mig inte! En tid tidigare än ”om några månader” skall jag ha!

Vi kvinnor måste våga ställa krav, våga begära att få komma till vidare utredning snabbare än ”om några månader”. Vi måste våga stå upp för vår rätt till god och säker sjukvård, god och säker tolkning av våra prover, god och säkert omhändertagande. Våga lyfta luren och fråga varför vi måste vänta, kräv att få en tid så snart som möjligt! Våga ställ krav!

Den nonchalanta sjukvården måste sluta nonchalera oss kvinnor. Den måste sluta vara nonchalant! Den finns för att hjälpa oss att bli friska, upptäcka ifall vi är i fara för sjukdom… så ställ krav!

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php