Apr 05 tis 2016

Vem säger Ja till cancer?

Cancerfonden har sina insamlingar till forskningen kring cancer i tid och otid. Jag vet ingen fond som tar så mycket plats som Cancerfonden.

Deras sista försök att få in ännu mer pengar är kampanjen Nej till cancer (#nejtillcancer) där de uppmanar folk till en sundare livsstil. Det är inte alltid kopplat till livsstil, det där med cancer och visst är det så att viss cancerform kan man lättare få genom att t.ex röka och snusa men i det stora hela är det ofta slumpmässigt vem som drabbas. Viss genetisk påverkan finns också, men det är inte alla, som har cancer i släkten, som drabbas av att utveckla sjukdomen.

Idag lever vi i ett ganska upplyst samhälle när det gäller hälsa och sjukdomar, vad vi kan göra för att behålla en frisk kropp i största möjliga mån. Men som sagt, det är inte alltid det hjälper hur hälsosam man än är. Dessutom måste vi få lov att välja vår livsstil, utan att skuldbeläggas! Vi har fria val och vi har ett personligt ansvar för vår hälsa och det skall inte ligga i en skuldbeläggande kampanj.

Att med kampanjen att säga nej till cancer, är att skuldbelägga många som redan känner skuld över att ha drabbats i tron att de dragit på sig sjukdomen p.g.a sina val i livet… och jag får hålla med Aftonbladet med sin rubrik: ”De som fått cancerbesked idag – har de tackat ja till cancer”?

När jag fick min diagnos 2008, så var det inte precis så att jag hade letat efter den i en postorderkatalog och beställt den. Det var inte så att jag levde speciellt ohälsosamt så att jag själv ådrog mig min bröstcancer. Det var inte heller så att den knackade på dörren och frågade om den fick komma och växa i min kropp och jag tackade ja till den.

Den bara kom! Helt av sig själv! Utan att fråga! Den valde mig, mot min vilja! Jag tackade inte ja till den!

Så varför är cancerfonden så respektlösa mot de som just drabbats och alla som har drabbats och som kommer att drabbas av cancer genom sin urkassa kampanj #nejtillcancer som om någon frivilligt tackade ja till den? Räcker det inte med att de har sina vanliga kampanjer? Cancerfonden tar sig redan så stor plats i samhället att fler kampanjer inte behövs. Eller är de rädda för att det finns andra som kommer att ta plats, så som barndiabetesfonden? När slog de på storsläggan? Jag har 2 barn med diabetes sedan tidig ålder men aldrig har jag sett någon gala på någon av våra TV-kanaler för att dra in pengar till forskning kring barndiabetes.

Kanske borde vi som tycker Cancerfonden har gått för långt i sin kampanj, välja att ge ett stöd till barndiabetesfonden som omväxling.. för som sagt, så tar cancerfonden rätt så stor plats i samhället redan och vem fasen tackar ja till cancer?

Jag bara undrar!

En kommentar till “Vem säger Ja till cancer?”

  1. Anne Linux Google Chrome 53.0.2785.124 skrev den 30 Sep 2016 @ 16:23

    Nä där har du så rätt! Du vet min kompis som gick bort i cancer 2007, hon trodde att hon själv ådragit sig sjukdomen. Som att det inte räcker med att vara sjuk! Någon hade sagt till henne att man kan sörja sig till cancer. Det var så tråkigt att hon kände så. Hon bar på en sorg som hade med hennes förflutna att göra. Cancer skulle alltså vara straffet! Så dumt!

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php