Feb 24 ons 2016

Att våga

Vi sitter ofta och funderar över hur våra liv skall kunna bli bättre, hur det skall bli roligare att gå till jobbet, hur det skall bli bättre stämning på jobbet….

Vi funderar ofta på vem som skall göra allt det där som gör att det blir bättre och roligare att leva, jobba och ha fritid. Vi är vana att lägga ansvar på andra… andra skall ta tag i det, andra skall lösa konflikter på jobbet eller på fritiden… och andra skall ta hand om våra barn och deras uppfostran.

Vi hänvisar till politiker, till dagis- och skolpersonal, till chefer och kollegor som är energitjyvar… vi skyller på alla andra att inga förändringar blir till.

En arbetsplats jag var på för några år sedan, var just sådan. Det klagades över arbetsmiljö, det klagades på chefer (inget ovanligt alls) på kollegor. Det gnälldes på nedskärningar och det klagades på att ”ingen gör någonting” och alla pekade på varandra och menade att andra skulle göra något. Själv tog jag strid mot politikerna, bjöd in dem till jobbet för samtal med all personal som var intresserad. De tackade ja, men från chefsnivå fick vi stopp för att denna inbjudan skulle komma alla till del. Endast den grupp jag jobbade med, nattgruppen på min avdelning, fick närvara! När vi inte kom någonvart i samtalet med politikerna, sa jag upp mig på stående fot. Kunde jag inte få dem att förstå att det krävdes förändring från toppen, så fick jag förändra mina förutsättningar själv. En månad senare, hade jag klart med nytt och mer givande arbete.

Men det är en sak många glömmer: för att få till en förändring, måste man förändra själv. Vill jag få en bättre relation till människor i min omgivning, måste jag se till hur jag själv är, kanske förändra något i min attityd, tanke eller ta tag i en rädsla som kanske finns i att umgås med andra. Kanske är jag rädd för att göra bort mig – varför inte lära sig att bjuda på det? Hur många gånger har vi inte skrattat med andra som gjort bort sig? Man behöver inte skratta åt någon.

Det kan hända att vi befinner oss i ett vägskäl där vi gör som vanligt, eller det finns utrymme att göra något som känns som ett obehag att göra, obehag för att det är något vi önskade att vi vågade, men är rädda för att göra, säga för att vår självkänsla vacklar. Men en känsla är inte farlig, den känns och visst kan den vara obehaglig för att det är en för oss ovanlig tanke att säga eller göra något utanför våran komfortabla ram. Det kan vara att erbjuda ett hörande öra, det kan vara att bjuda hem någon som man just lärt känna. Det kan vara att säga något snällt till någon man ständigt får höra gnäll ifrån.

Att förändra sin egen tanke, attityd och göra något själv för att förändra – det är källan till att få till en förändring. Det kan vara att som omväxling tacka ja till det där hörande örat fast man är van att alltid tiga och hoppas det onda går över. Det kan vara att tacka ja till bjudningen man helst inte vill gå på för att man är rädd att det blir urtrist och tråkigt utan att ens ha försökt. Det kan vara att spontant knacka på dörren hos någon man vill besöka men inte vågat göra det förr, kanske av rädsla för att bli avvisad eller ”störa”. Passar det inte att man kommer just då, då är det ju bara att återkomma en annan dag.

Att våga ta steget utanför sina vanliga rutiner och tankar, kan vara svårt. Det kräver en hel del av oss känslomässigt men vinsten är enormt stor! Plötsligt upptäcker vi nya vänner, nya sidor hos gamla vänner…. och vem vet… plötsligt kanske vi står där och är världens lyckligaste – bara för att vi vågade den där lilla, men stora, förändringen i tanke, beteende och agerande :wub_tb:

En kommentar till “Att våga”

 1. thinki.se Windows NT Mozilla 11.0 skrev den 25 Feb 2016 @ 18:05

  Du har vågat mycket i ditt liv. Det beundrar jag dig för :wub_tb:

  Tack, fina Eira :wub_tb: Livet är ju trots allt
  en stor utmaning där vi ibland måste våga
  ge oss av ut på okänd mark för att komma vidare.

  Kram :wub_tb:

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php