Feb 13 lör 2016

Alla handlares dag

14 februari varje år – det är den dagen som kallas för Alla hjärtans dag.

”I Sverige har firandet av Sankt Valentin och alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet, då det lanserades av kommersiella skäl och genom amerikansk kulturell påverkan. Nordiska Kompaniet försökte importera seden till Sverige 1956, men det tog tid innan firandet blev mer än det hjärtformade gelégodiset. Under 1990-talet tog dock firandet fart (kanske som en följd av uppmärksamheten i skolorna) och har funnit sin plats som alla hjärtans dag i den svenska högtidskalendern.” Wikipedia

Varje gång det är någon speciell dag som skall firas: det är kanelbullens dag, det är alla hjärtans dag, det är mors- och fars- samt barnens dag (har ni tänkt på att det läggs större vikt, och reklam, på mors- och fars dag samt Alla hjärtans dag, än det görs på barnens dag??) så undrar jag vad det är som gör att folk går på denna myten om att man måste tillsätta en viss dag för att visa varandra uppskattning.

Alla hjärtans dag hetsas till att älskande skall ge varandra gåvor och man skall vara extra söt emot varandra den dagen… när det i själva verket är handlarna som tvår sina händer på alla krav som ställs. Det är handlarna vi är extra snälla emot! Varför man riktar in sig på just kärlekspar, förstår jag inte då det heter ALLA hjärtans dag. Det borde rimligtvis inkludera vänners kärlek till varandra också, men aldrig har jag sett en annons om att man uppmanas att ringa, skriva eller hälsa på en kär vän och visa uppskattning.

Hur många (främst kvinnor, får jag till skam erkänna) har jag inte hört sitta och beklaga sig över att deras partner inte uppskattar dem speciellt mycket den 14 februari? När jag frågar vad de gör för sin älskling själva, får jag en frågande blick! Det är som med bröllop: Kvinnor (oftast) tror att det är deras dag och inte en gemensam dag med sin blivande make! Detta med särskilda dagar, ställer krav! Det skapar osämja och missnöje mellan parter där en förväntar sig uppvaktning av sin älskade. Att tvingas till uppvaktning, kan väl ändå inte vara baktanken i ett gott förhållande?

Men min stora fråga är: varför måste i alls ha speciella dagar för att uppmärksamma varandra? Är vi så i hetsen att vi inte i vardagen, med både små och större medel, kan visa vår uppskattning av de som betyder något för oss, vilket det handlar om våra livskamrater, barn, föräldrar, syskon, vänner? Det kan handla om ett ögonkast och ett leende, en smekning på armen, ett ”tack” bara därför att… Ett ”Du.. jag gillar verkligen att Du finns i mitt liv”. Det behöver inte vara restaurangbesök och stora buketter med blommor, presentkort på smycken eller kläder…

Vad är det som gör att vi glömmer bort att uppskatta varandra i vardagen? För mig är det mer värt att bli uppskattad lite spritt över året när det är förtjänt, heller än att bli uppvaktad en viss dag där det finns ett underliggande krav eller kanske förväntan på det.

Nej, släpp dagarna fria från dessa kommersiella påhitt och börja visa varandra uppskattning varje dag, ät kanelbullar när det passar och låt barnen ha sina dagar varje dag, precis som mamma och pappa. Vänliga veckor borde bli vänliga år varje dag. Bjud Din vän eller Din älskade på restaurang eller kanske på en fika på favoritkaféet. Det kan vara han som bjuder henne men det kan också vara hon som bjuder honom. Köp en bukett tulpaner till hemmet, till kärleken, till vännen… men gör det utan krav och när andan faller på.

Till mina vänner; glöm inte att jag älskar er och att ni har stor betydelse för mig. Jag är så innerligt glad över att ni finns i mitt liv och jag vill inte vara utan er någon dag på året!

3 kommentarer till “Alla handlares dag”

 1. thile Windows 7 Mozilla Firefox 44.0 skrev den 13 Feb 2016 @ 14:35

  Du er så livsklok, Majsan <3
  Du betyr mye for meg, selvom vi er langt fra hverandre og høres ikke så ofte.
  Men du er i mine tanker <3
  Glad i deg <3

  Takk, Anne. Eg prøver å være litt klok inimellom… praktisere det jeg forkynner.
  Du betyr mye for meg å… og det beste med sanne venner er at man ikkje alltid
  trenger att høre ifra kvarandre.

  Eg er gla i deg å :wub_tb:

 2. Micke Linux Google Chrome 48.0.2564.95 skrev den 14 Feb 2016 @ 09:11

  :wu8b_tb:

 3. Micke Linux Google Chrome 48.0.2564.95 skrev den 14 Feb 2016 @ 09:11

  Men vad tusan.. Vad kom 8an ifrån. :wub_tb:

  Du vet väl att detta är en sida där
  bokstäver och siffror är lite förhäxade och gör som
  de vill? :innocent1_tb:
  :wub_tb:

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php