Feb 03 ons 2016

Hur butiker kräver att Du köper s.k ekologisk mat

Som konsument skall Du ha rätt att välja vad Du vill handla utifrån varje enskilds butiks sortiment. Som ICA-kund av födsel och ohejdad vana, så har jag ansett att ICA-koncernen varit noga med att jag som konsument skall få välja t.ex om jag vill ha ekologiskt eller inte, välja deras egna produkter eller inte. I det stora hela har jag i alla år varit nöjd ICA-kund.

När jag under 3 år bodde i Göteborg, valde jag att åka till Mölndalsvägen från Angered för att handla på ICA Mölndalsvägen heller än ICA Angered Centrum. Det var för att ICA Angered Centrum gav mig som kund en känsla av att vara ovälkommen, det var ofta fel på scannern, personalen var ofta sur, pratade sällan med mig som de expedierade utan samtalade med kunden före mig, som ofta var en god vän till dem och de talade då inte heller svenska. Det handlade om ren nonchalans gentemot mig som kund (och flera andra kunder, som jag uppmärksammade de gånger jag var där) men butiken som sådan gav mig också en känsla av att vara skitig, ostädad och oorganiserad. Att åka genom halva stan (enkelt med spårvagnen som jag inte behövde byta utan jag klev på i Angered och av på Varbergsgatan, som var hållplatsen) till en trevligare ICA-butik var mitt val och helt klart värt alla timmar extra det genererade. ICA Mölndalsvägen påminde mig mycket om ICA MAXI Kalmar; rent och fräscht, glad och trevlig personal som var engagerad i kunden de expedierade för stunden!

Väl åter hemflyttad till Kalmar, ser jag en del försämringar på ICA MAXI Kalmar: Bland annat har de tagit bort min möjlighet som kund att köpa sallad i lösvikt! Det innebär att jag inte längre kan välja att blanda olika sallader på ett sätt som jag behöver och önskar, utan då måste jag välja att köpa i en redan försluten påse och på så vis måste jag som konsument köpa mer sallad än vad jag gör av med och därmed kasta resten som hinner bli dåligt. Förr kunde jag köpa t.ex 10-20 gram av olika sallader och köpa bara precis vad jag behövde för några dagar och på så vis alltid ha färsk sallad hemma. Denna försämring kommer i en tid då det talas mycket om att vi inte skall kasta mat!! Då får nog ICA MAXI Kalmars beslutsfattare tänka om: Inför sallad i lösvikt igen!

Men så kommer vi till det som gör mig ännu mer fundersam på om ICA MAXI Kalmar är ett föredöme för sina kunder. Sedan en tid tillbaka har jag sett att de i bananväg enbart har s.k ekologiska bananer! Vill jag ha bananer, vill de tvinga mig att köpa ekologiska! Eftersom jag konstant vägrar handla en vara som kostar mer för mig där jag dessutom inte tror på alternativet som sådant, så måste jag alltså välja en annan affär där jag som konsument får välja själv om jag vill ha s.k ekologisk mat eller inte.

När jag idag var inne på ICA MAXI Kalmar, stod det en butiksanställd och plockade upp nya bananer. Jag gick fram och frågade henne om det fanns planer på att köpa in vanliga bananer igen. Vänligt svarade hon att så inte var fallet. Hon fortsatte att säga att de inte fick sålt alla vanliga bananer, utan de fick kasta mer än hälften.. ”Det ser ut sm om det bara är ekologiskt som gäller” sa hon vidare. En mycket trevlig ung kvinna. Jag tackade för mig och gick.

Jag tror inte ett dugg på det resonemanget. Så ofta som jag är på ICA MAXI Kalmar och handlar, så har jag aldrig sett att det ligger bananer i överflöd som måste kastas. Jag är övertygad om att den anställde har fått i uppgift att svara på det viset. Den anställde skall självklart INTE känna sig skyldig till svaret… att handlaren bestämt att tjäna ännu mer på oss kunder genom att försöka påtvinga oss att handla mer och mer uteslutande s.k ekologiskt får handlaren stå för själv. Handlarens enda uppgift är att tjäna just pengar på oss; inte ge oss valfrihet att handla det vi vill och tror på. Själv tror jag inte en sekund på ekologiska alternativet. Speciellt inte efter att jag talat med s.k ekologiska odlare som hävdar att det inte är mer nyttigare än icke ekologiska val (vilket också allt fler forskare nu tillstår)

Det är bara ett sätt att få varorna att kosta mer och vem vet vilket mygel det är med s.k eko-mat? Så fort det handlar om pengar, så finns risken för bluff och båg. Se bara på alla köttskandaler som varit genom åren!

Jag är besviken på ICA MAXI Kalmar efter deras förändringar i utbudet; att jag måste köpa mer sallad än jag behöver för att de tagit bort sallad i lösvikt, ekar tomt i förhållande till att vi inte skall kasta mat, något jag måste göra för att jag inte hinner göra åt all sallad jag måste köpa eftersom de ligger i färdiga förpackningar… och jag skall tvingas köpa s.k eko-bananer om jag vill ha bananer genom att de påstår att ingen vill köpa vanliga bananer längre. Det är bara ett sätt för handlaren att påtvinga oss konsumenter en dyrare vara. ICA MAXI Kalmars ägare kunde välja att ta in en mindre andel vanliga bananer och lägga ut… så får vi se vilka som går åt först och vi som inte vill köpa eko-mat, kan få göra det fria valet.

Men det finns ju fler alternativa möjligheter att handla i Kalmar. Jag är ju bara EN kund som väljer att handla frukt och grönt på annat plats där jag som konsument får välja fritt. Det går ju inte ICA MAXI Kalmar back på. Men det är en bock i kanten och mitt förtroende för ICA MAXI Kalmar har fått sig en törn. Jag vill inte påtvingas en EKO-vara jag inte vill ha, som dessutom är dyrare än om jag hade det fria valet.

Men det är ju handlarens enda intresse och uppgift: att smyga till sig så mycket pengar av Dig som kund det bara går och hävda att ingen vill ha annat än eko-mat.

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php