Dec 31 tor 2015

Tillbakablick på 2015

År 2015 är ett år som innefattat en del förändringar i mitt liv. Det har till största delen varit mycket positiva sådana.

Året har också innefattat stor sorg, men det är en sorg som ändå kan vändas till något bra. Jag har inte ork att låta det ta över mitt liv och välmående.

Livet är ju alltid en kombination av goda och mindre goda händelser och det är på så vis vi kommer vidare, vi lär oss leva, lär oss om oss själva och andra, vart vi står eller kanske bör stå på vägen framåt men framför allt vart vi vill stå och vi börjar vår väg dit.

Mitt liv 2015 har innefattat en flytt hem igen. Att jag drog tillbaka till Göteborg efter många år, var behövligt. Det var där jag lärde mig vart jag hörde hemma, men att förstå det, kom inte helt utan hjälp – en hjälp som kom från mycket oväntat håll. Från en person jag inte kan tacka nog för den insikten.

2015 har inneburit jobb i Norge och nya erfarenheter inom mitt yrke. Det har medfört en hel del nya möten med människor som visat sig vara helt underbara men som alltid i livet, också människor som jag håller på stort avstånd.

År 2015 har gett mig ett fantastiskt avslut på ett drygt 30-årigt ”projekt” som stått i vägen för mig i livet på olika sätt och det är ett avslut som jag slagits hårt för att nå. En tung sten, eller rättare sagt ett berg, har tagits ner från mina axlar. Det är bara en månad sedan men jag kan ännu inte förstå hur stor den händelsen faktiskt är – och vad den ger mig för frihet i framtiden.

En tillbakablick på året som snart tar slut, säger mig också att jag tagit tag i så mycket annat som jag haft med i min ryggsäck, saker jag bestämt mig för många gånger att göra mig av med – men under detta år har det blivit tid till sådant. Var sak har sin tid och allt börjar i en tankeprocess någon gång.. kanske omedvetet för att övergå till mer medveten reflektion innan det kan komma till ett beslut som skall fattas och som kommer att fattas när tid är mogen. Att äntligen orka gå vidare, ta hand om sådant som hindrat mig att komma vidare i livet förut, är stort. Det känns som om 2015 är ett av mina största år någonsin.

En tillbakablick säger mig också att jag kommit på att jag på olika sätt omvärderat människor i min närhet. Människor som har betydelse för mig men som kanske måste ta ett steg eller två tillbaka ifrån mig – de är på olika sätt små hinder för mitt framåtskridande. Lite av energitjuvar som tar mer än de ger. Att åter stå tom på energi för att andra skall klara av sina liv, det är jag färdig med. Det handlar inte om att jag vill vara utan dessa i mitt liv, utan det handlar om att ta ett steg tillbaka för att fortsätta gro, fortsätta framåt.. orka fortsätta stärka mig själv, finnas till för de som verkligen behöver och som ger av själva också, inte bara tar. De som får stå tillbaka får gärna ta steget åter in i mitt liv fullt ut igen – men längre fram. Nu får de stå lite i utkanten. Tar jag inte hand om mig själv, kan jag inte heller ta hand om andra.

Men jag har också vågat börja släppa in en och annan människa i mitt liv… lite mer för varje gång. Det är en stor bedrift i sig och det är en skön känsla att våga. Det är en av de positiva biverkningarna av att jag börjat ta hand om mig själv på ett bättre sätt… omvärderat mig själv och mitt värde.

Reflektioner säger mig att jag faktiskt vågar erkänna att jag är stolt över mig själv detta år. Ett år som fått mig att växa, ett år som inneburit en hel del fighter med mig själv och mina drömmar och önskningar som jag trott varit svåra att nå, för att inte säga omöjliga eftersom vissa förutsättningar för att nå fram, har saknats – men också att jag inte varit värd att få nå fram, men som jag till slut fått acceptera att det är drömmar och önskningar som inte ger sig, som vägrar låta mig ge upp och som jag till slut med ett leende kunnat luta mig tillbaka och låta mig uppfyllas av all den lycka det ger. Det är min rätt, det är mitt värde… och förutsättningarna har öppnat upp för nya vägar att nå fram.

Jag ser 2015 som ett år där jag kanske lärt mig mest någonsin, både om mig själv och om andra. Året när jag vågar ta steget att VÅGA acceptera min rätt till lycka, rätt att släppa sådant som jag inte velat släppa för att min självkänsla har varit en aning låg och jag ansett det varit min skyldighet att hålla kvar. En av de svåraste sakerna i livet är att släppa taget, oavsett om det är skuld, ilska, kärlek eller svek. Vi kämpar för att hålla kvar och vi kämpar för att släppa taget.

2015 har verkligen varit mitt år på så många sätt och det är med stor förväntan jag ser fram emot 2016 och vad det kommer att föra med sig. Lycka – lycka är i alla fall en av de ingredienser 2016 kommer att fylla mig med. År 2016 kommer att vara större än 2015 har varit för mig. Det är min övertygelse.

Hur har Ditt 2015 sett ut? Vad har Du för reflektioner? Hur kommer Ditt 2016 att se ut, tror och hoppas Du?

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php