Dec 27 sön 2015

Varför lägga ut nakenbilder av sig själv på nätet?

Lite nu och då kan vi läsa om kvinnor som blir förfärade över att deras bilder de lagt ut på internet, återfinns på sidor de själva inte lagt ut dem på. Ofta handlar det om porrsidor.

Återigen kan vi läsa i GT om en kvinna som lagt ut nakenbilder av sig själv på en communitysida och bilderna hittas senare på en porrsida. Kvinnan säger förvisso att hon får skylla sig själv – men vad är vitsen med att först och främst ta nakenbilder av sig själv och sedan dessutom lägga ut dem för allmän beskådan?

Dålig självkänsla, enligt kvinnan i artikeln. Men ändå… är kvinnor inte mer än ett nakenobjekt för män? Är det vad kvinnor tror? Vad är det som driver kvinnor att tro att de inte är mer än just det?

I dagens samhälle där det finns en kamera i stort sett i varje mobiltelefon och en mobiltelefon finns i stort sett i var mans hand, är risken för smygfotograferande och -filmande väldigt stor. Det var en bieffekt som mobiltelefonproducenterna kanske inte tänkte på i första skedet. Förhoppningsvis försvinner den ”tjänsten” från telefonerna så småningom. Det är lite svårt att smygfotografera med en stor systemkamera.

Men jag kommer nog aldrig förstå varför kvinnor (och män) väljer att bli fotograferade nakna, vilket det är egna tagna bilder eller av sin partner. Det är foton som alltid kan användas som ”hämnd” i en separationssituation där en av parterna inte accepterar situationen.

Vad jag ännu mindre förstår är varför man lägger ut nakenbilder av sig själv/sin partner på internet?

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php