Dec 06 sön 2015

Media styr vad Du skall tycka och känna

Det är allmänt känt att media talar om för Dig som läsare vad Du skall tycka, tänka och känna. När jag såg rubriken på denna artikel, blev jag nyfiken. Jag läste inte artikeln, letade bara efter där författaren talar om för oss varför vi inte läser den.

”Anledningen till att du inte läser artiklar om klimathotet är för att du har dåligt samvete. Och just dåligt samvete är en tämligen dålig känsla att bygga omdanande politik på. Den som har dåligt samvete fokuserar på sig själv och sina egna känslor, inte på omvärlden.”

Ja, ni ser ju själva. Författaren till artikeln har bestämt att vi har dåligt samvete! Okej.. vad har jag dåligt samvete för? Att det krigas i världen (det är inte mitt fel!) Att det finns läkare som inte tar sitt ansvar så folk dör i stället för att bli friska? (det är inte heller mitt fel!) Har jag dåligt samvete för att bilindustrin spyr ut avgaser? (Tror inte det.. jag äger ingen bil!) Har jag dåligt samvete för att korna fiser och släpper ut vad man påstår är farligt för miljön? (Absolut inte! Jag håller mig till mina egna fisar och både kons och min kropp är gjorda för att fisa av en anledning!)

Vad vet denna författare om hur jag fokuserar på mig själv och mina känslor eller inte? Vad skulle vara fel i att fokusera på mig själv och mitt i första hand? Om jag inte tar hand om mig själv, kan jag inte heller ta hand om omvärlden! Hur svårt är det?

Om det krigas i omvärlden, om det begås mord i omvärlden och om vi har klimatförändringar, som faktiskt är återkommande med några tusen års mellanrum (vad skyllde man på förr när det var klimatförändringar? Mammutar som fes?) … ja, vad som än pågår runt om i världen, så har jag rätt att fokusera på mig och mitt och inte ha dåligt samvete. Jag kan inte stoppa krig, jag kan inte stoppa klimatförändringar, jag kan inte hindra någon i ett annat land för att begå något som gör ont. Om alla skulle fokusera på samma sak, vem skall då fokusera på hur det ser ut på hemmaplan: i det egna landet och dess välmående?

Jag får känslan av att författaren till den rätt korkade artikeln, där hon försöker förmå folk att ha dåligt samvete för något de inte ens har anledning att ha det, mår ganska dåligt själv. Det är nästan lite synd om henne… som om hon tagit på sig hela världens klimathot på sina axlar och inte klarar av att lösa det på annat sätt än att försöka få andra att ha dåligt samvete. Undrar om hon använder dator? El? Mobiltelefon? Kläder? Mat? Har möbler? Allt påverkar klimatet negativt på ett eller annat sätt… men det kanske hon inte tänkte på?

Själv fortsätter jag bry mig om och fokusera på mig själv och min omgivning, familj och vänner som bryr sig om mig, sina familjer och omgivningar.. helt utan dålig samvete! Sopa först framför egen dörr, om man säger så… både vad det gäller att bry sig och att sortera bort…

Låt aldrig media bestämma vad Du skall tycka och tänka samt känna! Klimathot eller inte!

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php