Nov 26 tor 2015

Sömnlös igen

Det går i perioder, det där med att vara sömnlös. Nu är det andra natten på rad som sömnen uteblir – helt eller delvis. Orsakerna är för närvarande blandade men främst är det ryggen som smärtar.

En rygg som inga övningar kan minska smärtan på. En rygg som tydligt klargör att den inte har planer på att bli bättre, rätta till sig – läka sig själv. Jag får frågan ibland vilka smärtstillande tabletter jag tar och jag svarar alltid ärligt: Inga! Varför behandla kroppen med medikament med sådant som påverkar allmäntillståndet men inte tar bort smärtan? Varför skall jag gå dåsig i huvudet och samtidigt fortsätta ha ont? I detta fallet måste man åtgärda orsaken till smärtan – inte försöka döva symtomen.

Samtidigt drar jag mig för att försöka få en ortoped att göra det där kirurgiska ingreppet som kommer att behövas på sikt. Ett ingrepp är ett ingrepp och alltid en riskfaktor.

Jag är ambivalent i frågan.

Rehabiliteringen efter ett sådant ingrepp, tar tid. 6 månader minst i första fasen – i alla fall tog det så lång tid för en av mina f.d chefer. Hon var i princip sängliggande flera månader med kraftiga smärtor, knaprande starka smärtstillande… för att sedan stillsamt återgå till arbete i myrsmå steg. Idag är hon återställd och är nöjd med resultatet, så här 2 år senare.

Har jag tålamod till det…. att bli liggande på soffan? Att be om hjälp att handla, städa och tvätta samt laga mat? Att avstå massage, kanske? Avstå mina promenader?? Vilket är värst? Hur skulle jag ta mig ner till min massör överhuvudtaget?

En sak har jag beslutat mig för – det är att ta kontakt med min husläkare efter nyår och be om remiss till en MR av ryggen för att se hur det förändrats på 2 år. Finns det något jag kan göra för att underlätta min dag? Mina sömnlösa nätter? Kan det vara aktuellt att köpa ny bäddmadrass? Jag har en noga utvald säng som passar mig – så kanske är det ”så enkelt” som att byta madrass? Eller finns det en operationsteknik idag där eftervården inte blir så långrandig?

Sömnlösa nätter är inget jag uppskattar – men jag får ta det som det kommer och ta mig an denna dagens utmaningar med stor nyfikenhet och fokusera på det.

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php