Nov 24 tis 2015

Meditation

07:32 i kategorin Allmänt,Hälsa

Flera av mina läsare är bekanta med att jag mediterar lite nu och då och har gjort så i många år. Det går lite i perioder i livet och det finns en stor mängd olika meditationsformer och avsikter med varför man mediterar och vad man får ut av det. Dock fann jag aldrig en meditation som hjälpte mig på det sätt jag hoppats på.

För några år sedan var jag med i en liten grupp som skulle meditera tillsammans med hjälp av en person som guidade oss genom det hela. Det var då jag insåg lite av meditationens kraft men också att man bör veta vad man gör som guide och vikten av att kunna guida sin grupp rätt, för det var en person som glömde en mycket viktig detalj. Mitt beslut blev där och då att när tillfälle gavs, skulle jag gå utbildning i meditationsledarskap.

Men ni vet hur det är: livet kommer emellan och åren gick.

I våras satt jag och funderade lite på livet, vad jag skall göra med det och vad meningen med livet – mitt liv – var. Det är sådana där existentiella tankar vi alla dras med emellanåt.

Samtidigt satt jag med datorn igång och jag hamnade av en tillfällighet på en blogg som jag inte sett förut. Personen som skriver bloggen, är en välkänd person som sysslar med bl.a meditationsledarutbildning. ”Hmm… det finns nog en mening med att jag hamnade på denna bloggen” tänkte jag för det inlägget för den dagen/veckan, handlade just om de frågor jag satt och funderade på! Det var som ett märkligt sammanträffande att den sidan på Internet dök upp när jag just behövde det som bäst.

Efter en mailkontakt med företaget som personen driver, så blev jag inbjuden att söka en av de prova-på-kurser som företaget har, mest för att jag skulle få tillfälle att se om det arbetssätt som används, var något jag skulle kunna ta till mig. Fattar man beslut att gå en kurs där, så förbinder man sig juridiskt att fullfölja kursen (självklart är t.ex akut sjukdom en orsak att inte fullfölja kurs och betalning) Det var spännande dagar, där vi fick prova på en del olika arbetssätt. Bland annat den meditationsform som företagaren tog fram för många år sedan. Då insåg jag vilken kraft rätt meditation kan ge.

Jag åkte hem och funderade på det hela. Till min hjälp tog jag också den meditationsformen som lärdes ut, en form som gav mig så oerhört mycket att ta itu med… sådant jag redan innan bestämt mig för att börja bearbeta och arbeta med. I den meditationen har jag fått mycket vägledning som jag kunnat följa och det i sin tur har gett goda resultat både i arbete och privatliv. Listan kan göras lång men jag skall bespara er den.

Mitt beslut blev att söka 2 utbildningar, varav jag kom på plats 24 på den ena – varje kurs/utbildning kräver minst och max 22 deltagare – och jag blev kallad på intervju för den andra utbildningen jag sökte. Det var bara att låna bil och åka till kursgården. En av motivationerna från lärarnas sida, var att jag faktiskt tog mig tid att köra 5 timmar (enkel väg). ”Du vill verkligen något med detta och hade Du inte varit seriös, hade Du inte kört så långt för 45 minuters intervju” sa man mig. Jag blev antagen. Ägaren, en av lärarna, påpekade också att han mindes mig från vårens kurs, att jag var en engagerad elev som verkligen ville det jag kommit dit för, vilket också var ett argument för att jag skulle antas där och då.

Det handlar om meditationsledarskap och det är med stor nyfikenhet jag nu skall påbörja denna utbildning som löper under 2 år med 5 träffar under dessa år. Det blir mycket hemläxa, det kommer att kräva mycket av mig. Bl.a skall jag ha 2 meditationsgrupper vid 2 olika tillfällen, 8 ggr/grupp. Deltagarna skall återkoppla till mina lärare om hur jag klarar uppgifterna. I denna utbildning får jag jobba mycket med personlig utveckling – och jag är redan en god bit på väg för jag har verkligen kämpat med det sedan jag var där sist (det är inte en sådan där ”personlig utvecklings-kurs” som arbetsgivare i dussintal skickar sina medarbetar på .. detta är på riktigt, på djupet av ens privata sfär), gruppdynamik och ledarskap. Alla dessa tre grundpelare är något bra att ha med sig i det dagliga livet, både i arbete och privat.

Vad är så speciellt med denna formen av meditation?

* Den har en teknik för att utveckla känslomässig intelligens.
* Den är ett verktyg för att utveckla intuitionens språk.
* Den är en teknik för personlig utveckling som tillåter användaren att upptäcka sin egen sanning.
* Den har ett sätt att upptäcka positiv dold potential.
* Den säger inte vad som är bra eller dåligt, rätt eller fel. Den hjälper helt enkelt individen att förstå mer om sig själv.
* Den kan förbättra kommunikationen i ett affärsmöte eller vid utvecklingen av arbetslag.
* Den kan förbättra det sätt varpå vi relaterar yrkesmässigt, socialt eller hemma och ger oss därmed bättre livskvalitet.
* Den ger oss tillgång till den enorma känslomässiga skattkista som många av oss hittills inte har kunnat känna igen, utnyttja och utveckla.
* Den används i en gruppsituation och skapar därför aspekter av hur vi handskas med vår vardagsverklighet.

Vad erbjuder dessa nycklar, som bara är några av de ting som denna meditation kan hjälpa oss med? Alla de här nycklarna tillsammans erbjuder valmöjligheter som bl.a gör att vi kan lämna beteendemönster bakom oss som inte längre tjänar våra personliga mål.

Det är den enda meditationsformen jag själv använder just nu och det händer verkligen mycket i mitt liv som är positivt, frågor jag funderat på under årens lopp som jag hittar svaren på o.s.v. Självklart vill jag kunna hjälpa andra att uppleva samma positiva erfarenheter som jag själv åtnjuter. Denna formen av meditation har redan tagit mig en bra bit på väg och vem vet vart den leder mig vidare?

Tillhör Du den grupp människor som ägnar Dig åt meditation i någon form? Varierar Du Dina meditationsformer? Går Du på meditation i grupp, har ni då en ledare som guidar er? Vad får Du ut av Dina meditationer? Vad är syftet med att Du mediterar?

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php