Nov 08 sön 2015

Det där med rasism

Många tycks tro att man är rasist om man säger ”svart”, ”negerboll” eller hävdar att ”Sverige måste se över hur vi tar in flyktingar. Vi har inte jobb och bostäder till de som redan bor i Sverige – infödda lika väl som inflyttade – så vi måste stoppa lite och reda ut det vi redan har så vi kan fortsätta hjälpa…” eller att man sjunger svenska nationalsången, sjunger låtar om att hylla Sverige och svenska flaggan, säger sig vara stolt över Sverige…. Listan kan göras lång för vad som idag kallas för rasism.

Men om vi tittar på vad Svenska Akademins ordlista säger, så är rasism en: ”åskådning om hävdar att olika människoraser har olika värde och bör ha olika ställningar i samhället”. Jag kan tycka det är dags att det blir allmänt känt att rasism är inte att bli förbannad på någon för att han eller hon sagt något korkat, något som sårat och man svarar med ”samma mynt” i sin upprördhet och att en av dem kommer från ett annat land. Man är inte rasist för att man säger att någon är svart eller för att man anser att flyktingpolitiken behöver stramas upp så vi har möjlighet att ge en god hjälp till alla som söker sig hit. Det är inte rasism att inte ge jobbet till en inflyttad om den infödde har högre kompetens både yrkesmässigt, språkligt och erfarenhetsmässigt. Då vore det rasistiskt omvänt också. Rasism är inte enkelriktat, som många tror. Om jag söker ett arbete där jag inte får jobbet p.g.a. att den som sökte jobbet parallellt med mig, hade mer erfarenhet, en spetskompetens jag saknade men att personen kom från ett annan land: då skulle det inte vara okej för mig att driva det som ett rasistmål eftersom jag inte uppfyllde kraven för jobbet. Det samma måste ju gälla åt andra hållet också: om det var jag som hade spetskompetensen och fick jobbet men inte den andra som sökte samma tjänst, men som kom från annat land.

Jag tycker det är oerhört trist att väldigt många slänger sig med ordet ”rasist” så fort de inte får som de vill, så fort någon har en annan åsikt än den som idag är s.k politisk korrekt. Det gör ont att höra hur föräldrar lär barnen att kalla sin omgivning för rasister om de inte får som de vill – det oavsett etniskt ursprung.

Det gör ont i mig när människor inte kan komma överens p.g.a hudfärg, religion och annat som ”skiljer” oss åt. Det måste ändå vara hur vi är som personer, som har betydelse. Inte hudfärg, inte religion, inte livsåskådning. Tar vi bort vår hud, ser vi likadana ut under. Vi har alla samma värde som människor, vi har bara olika sätt att leva, tro och lära men när vi möts, måste vi samsas. Vi måste ha respekt för varandra. Alla som tillhör t.ex en religion, önskar bli respekterad för det. Då måste man respektera att andra har en annan religion. Det finns de som mordhotar personer som har annan religion än de själva. Det är inte okej! Då har man tappat insikten om att religion är något man i sitt hjärta rannsakat och studerat och sedan, om man känner att det är en religion man kan leva med, väljer att konvertera till. Religion skall inte vara något man måste välja för att det är i linje med ett visst lands regler, familjens villkor och krav e.t.c. Religion är ett fritt val, i alla fall i Sverige.

Något som varit i media en del, är hur vissa amerikanska (”vita”) poliser skjutit ihjäl ”svarta” samhällsmedborgare och det har tillskrivits som s.k hatbrott/rasism. Om man skjuter folk bara för att de har en annan hudfärg, då är det väldigt allvarligt. För min del är det oerhört allvarligt och helt otillåtet att ha ihjäl folk över huvud taget – men det jag undrar nu är: I USA har det i veckan skett ett mord på en liten ”vit” pojke, 6 år. Det var två poliser, mörkhyade, som sköt pojken med 5 skott! Kommer det att klassas som ”rasist-/hatbrott” lika mycket som det hade klassats som ”hatbrott” om det varit vita poliser och en mörkhyad pojke?

Det är inte lätt det där med livet, olika kulturer och livsåskådningar – men jag hoppas vi alla en dag kan samsas om platserna på jorden, vi äger inget av det, vi måste lära oss att samarbeta, samsas, ta seden dit vi kommer oavsett vart i världen vi befinner oss och vilka vi är … det handlar om att respektera varandra. Vi har så mycket att delge och lära varandra utan att för den skull kallas för rasister och slå ihjäl varandra för att inte alla tycker som vi eller tror som vi eller har samma åsikt i olika frågor som vi.

Vi vill alla få vara de vi är och därför måste vi också respektera att andra är som de är. Om alla respekterar varandra och låter det vara så – då skulle vi komma närmare en lösning till att slippa ifrån det där som kallas rasism – vilket det handlar om det i sin rätta benämning eller om det bara är det som kastas ur oss för att vi känner oss trängda och/eller har dålig självkänsla i en fråga.

Det är på tiden att människorna börjar räcka varandra händerna i stället för ryggen.

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php