Nov 03 tis 2015

Internet – ett forum där också bedragare får plats

Internet hyllas av världens invånare som det fantastiska samhället där alla kan mötas. Det är ju sant. Alla kan mötas i det visuella samhället. Vi kan hitta recept på mat av alla de slag, vi kan hitta resor, berättelser och vi kan till och med boka provtagning på en vårdcentral vid behov.

Vi kan hitta vänner vi en gång hade men kommit ifrån och vi kan boka tid hos massörer och frisörer och vi kan göra så mycket på internet utan att behöva resa världen runt. Vi kan via Google maps och Earth se hur det ser ut i Andorra utan att lämna soffan hemma i kvarteret. Vi kan hitta nya vänner och bekanta och vi kan beställa hem en kasse med mat.

Ja, tänk vad vi kan göra på internet utan att överhuvudtaget ha personlig kontakt med någon.

Internet har – precis som allt annat – för- och nackdelar. Internet är inte bara en samlingsplats för relativt klanderfritt folk – det är samlingsplats och gödmotor för bedragare också.

Facebook är en sådan gödmotor för många. Facebook är hyllad till skyarna för att man kan träffa sina glömda vänner där (men också bli hittad av folk man inte hade hoppats komma ihåg vem man var) Facebook är det forum som tar över folket och bloggarna tynar sakta bort. Jag måste erkänna att jag själv bloggar allt mindre men det beror inte på att jag själv är hängiven Facebook. Det beror på att folk, generellt, inte orkar klicka sig ut ur Facebook för att läsa och kommentera bloggarna längre. Min avsikt har ju alltid varit att försöka skapa diskussion.. eller få läsare att i alla fall tänka efter ibland. Ibland skriver jag också för att berätta om min dag.

Det folk på Facebook ofta glömmer, är att alla verkligen får plats på Facebook: seriösa användare likaväl som bedragare. Många lägger till ”vänner” som de nyss träffat på ett kafé eller på nya jobbet och vips är man bästa vänner – på Facebook. Det kan vara nyfunna bekanta man festat med en helg, vips är de tillagda på vänlistan. Det är skräckinjagande många som inte har sin profil skyddad på Facebook, utan den är tillgänglig för alla: kontakter, foton, information av alla de slag och folk lägger ut sina e-postadresser, telefonnummer och när de är på resande fot och alla kan se – inklusive bedragare. Sedan gnäller de på att deras ID kapas, deras hem länsas när de är på semester och att deras e-postadresser används i oseriösa syften.

Visserligen är det så att alla som verkligen vill komma åt ett konto, kommer åt alla väl skyddade konton om de vill. Men jag som användare måste tänka på vad jag lägger i min profil. Varför är det viktigt att min e-post, mitt telefonnummer och familjestatus ligger ute för allmän beskådan? Är det otroligt viktigt att mina barn läggs ut i hundratals bilder varje vecka på en oskyddad profil? Har jag alls rätt att lägga ut massa bilder på mina barn utan att de vet om det, utan att de förstår vitsen med det? Korkade svar jag hört är ”Men mitt barn älskar att bli sedd. H*n har sagt att jag får lägga ut massa bilder” och barnet ä 4-5 år! Vad vet barnet om konsekvenserna om bilderna blir stulna?

Man kan vara med i olika grupper på Facebook. Det kan handla om vissa sjukdomar, grupper för barn med särskilda behov.. det kan vara en grupp om mat.. ja, det finns ingen botten på alla olika grupper som finns, både offentliga och skyddade. Men känner vi alla de som är medlemmar? Vet vi att det är seriösa medlemmar och inga bedragare som gömmer sig bakom fasaderna?

Återigen har en familj drabbats av bedragare. En bild på liten pojke med en hjärnskada, vars bild uppenbarligen legat ut på Facebook, har blivit utnyttjad av bedragare för tiggeri. Hur det kom sig att bilden kunde vara tillgänglig så lätt, det vet jag inte.. men det är otroligt viktigt att man är noga med inställningarna på sin profil, så att endast de man verkligen känner, har tillgång till att se det man lägger ut. Att vara noga med vilka man lägger till som vänner, är minst lika viktigt. Det är kanske för många ”häftigt” att kunna visa upp en vänlista med flera hundra ”vänner” men man känner inte hälften av dem – än mindre umgås med dem! Det måste finnas en relevans för att ha kontakt.

Det har hänt att jag fått vänförfrågan från folk jag inte känner, de jag avvisar omedelbart. Det har också kommit förfrågan från folk jag kände som barn/tidiga tonår som jag också avvisar. Varför? Vad har vi gemensamt idag? Varför har personen först inte skrivit till mig via PM och hört sig för om jag minns dem, berättat lite om sig själva och sina liv för att se om jag är intresserad först?

Visserligen är jag inte speciellt aktiv på Facebook. För mig är det ett forum helt utan status. Det jag möjligtvis sysslar med där, är två spel i tidsfördriv när jag inte är på humör. Men skyddar min profil och bilder så gott jag kan, det gör jag. De bilder som kan förekomma, är mest naturbilder och vid tillfälle, semesterbilder. Annars är jag försiktig.

Men vad jag inte förstår när det gäller internet – det är varför folk blir så upprörda över att de utnyttjas av bedragare när de inte skyddar sina uppgifter och bilder. Internet är ett forum där alla får plats – också bedragare. Skydda Dina uppgifter lika mycket som Du skyddar Din kod till bankomatkortet!

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php