Okt 31 lör 2015

Att vara konsumentmedveten

Som konsument har vi både skyldigheter och rättigheter och det är inte alltid kunden har rätt.

Sedan många år tillbaka har jag använt mig av en eltandborste. Den höll i så många år att den verkligen gick på övertid. Någon sa att mellan 3 och 5 år är en bra hållbarhet. Min gamla höll nog 10 år innan den i somras började ladda allt sämre för att till slut inte göra någon egentlig nytta.

Jag fick tips att köpa via Groupon, så jag tittade lite där vad de hade. Jo, men visst.. där fanns det en eltandborste – i alla fall så det så ut på bilden så jag läste inte igenom varudeklarationen :wallbash_tb: När den kom efter ca 14 dagar (priset var 129:-) så insåg jag att det var en batteridriven ”eltandborste”. Om det hade framkommit i annonsen eller inte, får jag aldrig veta eftersom jag glömde kolla och deras erbjudanden är ju inte ”för evigt” utan tidsbegränsat. Batterier ingick så det var ju bra så långt.

Det säger sig självt att med batterier så avtar styrkan ganska snart och redan efter en veckas användning, kunde jag märka att effekten inte var så god som jag ville ha.

Idag var jag inne på ”gubbdagiset” Clas Ohlsson här i stan och skulle se efter skal/väska till min telefon (gamla väskan är utsliten och ligger numer i leklådan till barnbarnet) men min blick föll på reapris på eltandborstar! Det fanns ett stort urval och jag kikade lite och ”provkörde” de som stod på laddning. Mitt val föll på en med nedsatt pris till förmån för Rosa Bandet-kampanjen. Oktober är ju trots allt inte slut innan kl 24 i natt.

Vid kassan visade det sig att EAN-koden var övertejpad av en anledning så kille i kassan gick för att hämta en ny kartong. Priset gick in i kassan för en hundring mer än vad prislappen på hyllkanten sa, vilket jag vänligt påpekade. Killen gick tillbaka till hyllan för att titta och kom tillbaka och sa att det var en kampanj de haft för Rosa Bandet men den var över och någon hade glömt att ta bort priset från hyllan, men ville jag ha tandborsten ändå eller ville jag välja en billigare tandborste?

Leende säger jag: ”Jag vill ha den till det pris ni annonserar den för” och det var inga problem.

Hur många hade inte sagt ”Jag tar den ändå” och betalat fullt pris – alltså inte det rabatterade priset – eller att de kanske vilje titta på ett billigare alternativ eller helt enkelt bara sagt att de inte ville handla där?

Man måste vara konsumentmedveten och det pris som annonseras – oavsett om det är kampanjpris där kampanjen är över eller bara allmän rea som inte längre gäller men priset är kvar på hyllan – så har Du som konsument rätt att betala det pris som är nedsatt och fortfarande finns på hyllan/annonseras på annat sätt.

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php