Okt 12 mån 2015

Att vara miljardär

Igår såg jag ett program som handlar om miljardärer i världen. Det speglade deras liv, baserat på intervjuer med dessa men också en allmängiltig syn på de som har så ofantligt mycket pengar.

Det var helt galet vilka liv dessa människor lever. Det handlar inte om priset på en bil t.ex Det handlar om hur många. 20-40 Ferraris – bara för att de kan. En speciallackerad Bentley – enligt programmet världens enda Tiffaney-blå Bentley, beställdes av en miljardär till hustrun när hon fyllde år. Den levererades dessutom i en specialdesignad presentförpackning, så klart.

Att köpa in en flaska vin för £ 15000, det var lite som att hitta en krona på gatan. Mer betydde inte pengarna. Att man dessutom beställde in vin, champagne eller annan rusdryck för samma summa eller mer per flaska – bara för att man kan – det handlade bara om en sak: Alla ens s.k vänner skulle se att man hade råd.

Specialbeställda badkar, dekorerade med diverse ädelstenar ditsatta för hand – tja.. kanske kände de sig vackrare efter ett bad? Vad vet jag.

Ett hem var som ett gigantiskt hotell – vad man nu skulle med alla rum och all yta till när man var en ordinär familj på 3-5 medlemmar.

Att ta sitt eget stora flyg till Dubai bara för att titta på en specialdesignad ring – tja, det var bara att flyga. Pengar finns ju.

Men det framkom också att det inte är helt riskfritt att vara så galet oräknerligt rik. Många ”vänner” är s.k vänner enbart för att tjäna pengar på den rike. Alla tjänar pengar på alla och man vet inte vem som är ens rätta vän, vem som finns där för en om livet verkligen hamnar i kris

Att aldrig behöva kämpa för att kunna köpa sig något utöver det vanliga, att aldrig behöva tänka på vad saker kostar – det kan ibland låta som en dröm. Själv skulle jag inte vilja ha det så. Själv vill jag kämpa till mina mål, stora som små, själv vill jag känna att det har ett värde att kunna köpa sig något utöver det vanliga. Jag vill känna att det har kostat på att t.ex jobbat ett extrapass eller två för att lägga undan till vad det nu är jag önskar mig. Vetskapen att mina vänner är mina vänner för den jag är och inte vad som finns på mitt bankkonto är också en trygghet. Att kunna röra mig fritt utan livvakter som ser efter mig – det är också ett stort värde för mig.

Men visst drömmer också jag ibland om att vara ekonomiskt oberoende, men samtidigt vill jag ha kvar det liv jag har utan för mycket pengar att röra mig med. Det är lätt att glömma vart man kommer ifrån om man har för mycket pengar, vilket också kom fram i programmet.

Så miljardärer i all ära – jag vill inte byta med dem. Vart skall man resa när man rest överallt? Vad skall man köpa, när man redan har allt? Vad skall man kämpa för, när man inte behöver kämpa för att få mat på bordet?

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php