Sep 27 sön 2015

Att lyssna på sin kropp

Vi hör i tid och otid att vi måste lyssna på våra kroppar av olika anledningar. Vi har alla olika relationer till våra tempel och det finns en uppsjö av människor som har åsikter om hur vi skall och inte skall se ut, vad vi skall och inte skall äta.

Det finns s.k självutnämnda experter som menar att tjocka är dumma och lata, de är oattraktiva etc. Det finns de som menar att vi måste sluta äta gluten, laktos med mera för att det är inte normalt att vi intar mat med det innehållet.

Tack och lov att jag är så gammal att jag kan strunta i vad andra anser att jag skall och inte skall äta, hur jag skall och inte skall se ut och hur mycket jag får och inte får väga. Den trygghet jag har i, och med, mig själv, hjälper mig att komma fram i livet – att välja att leva mitt liv på mitt sätt. Jag önskar att detta var trygghet jag kunde få till mig redan tidigt i livet, men det har å andra sidan lärt mig mycket, även om vägen varit lång och slingrig.

Jag är tacksam över att det finns s.k kändisar som ställer sig upp och vill vända smaltrenden och hjälper oss att påpeka att vi får se ut som vi gör och vi behöver inte lägga oss under kniven för att bli av med mammakilon, extra godmat-kilon och vi behöver inte slita på ett gym för att bli så där ”sexig och smal och få ett sexpack” som viss reklam påstår är ett måste. Det är inte alltid allmänheten lyssnar på oss vanliga men gärna tror att ”kändisar” har större kunskap än andra, och väljer kanske att lyssna i alla fall lite på dem. Vi har en skådespelerska som till och med gjorde ett nummer där hon stod i underkläder/bikini och visade upp hela sin vackra skapelse till kropp och gör väl egentligen klart för oss att vi får se ut så där. Det är få ”förunnat” – om det nu är så förunnat – att vara smal och ”vacker”, ha de ”rätta” måtten över byst, midja och höfter. Mycket handlar om genetik men också om andra saker.

Hur vi lever, vad vi äter och hur kroppen tar hand om det vi äter, har betydelse. Vissa har mer känsliga kroppar än andra och reagerar olika på olika födoämnen. Det finns en del sjukdomar som gör att kropparna inte är trådsmala och det finns faktiskt de som tycker att runda former är vackert och sexigt.

När allt kommer till kritan, är det vi själva som bestämmer hur vi skall se ut, vilken vikt vi vill ha. Jag har vänner som är överviktiga och trivs med det. En av de jag känner, provade vid tillfälle att gå ner i vikt, men hon mådde så dåligt i sitt smala jag, att hon valde att äta på sig några fina vackra kilon igen.

Varför måste vi vara så utseendefixerade? Varför skall andra lägga sig i hur mycket vi väger och inte, om vi går på gym och ”stramar till rumpa och mage” eller inte? Varför kan vi inte bara få vara där vi känner oss nöjda? Jag har själv varit överviktig och mådde inte bra med det. När jag insåg att det var en kropp jag inte mådde bra i, valde jag att 2007 påbörja min resa till min trivselvikt igen. Det var bara 20 kg, som jag fått extra på en ganska kort tid, som kan tyckas ganska lite, men det har tagit tills nu att få bort dem.

Under åren har jag testat gym, utan framgång. Raska promenader, utan framgång. Jag har genom åren testat Cambridge-metoden med stor framgång och tagit en till två kurer om året som liten peppning för att gå över till mer hälsosam mat utan att vara fanatisk. Jag ville det skulle ta lite tid för att få det att hålla.

Jag har lyssnat på min kropp, rannsakat vad jag ville med den och hur jag ville den skulle se ut. Den mådde inte bra av laktos, vilket jag kom på av en tillfällighet och när magen ånyo började krångla, så fick jag tips att ta bort gluten från min mat. Det har gjort att jag är fri från en de besvär jag hade. Men det har inte påverkat min viktnedgång, bara hur min kropp mår.

Vi måste lyssna på våra kroppar. Vi måste rannsaka oss själva och våga vara ärliga. Trivs vi inte med hur vi ser ut, med extra kilon eller för få kilon, så är det bara vi själva som kan besluta om ett agerande i frågan. Ibland kanske det behövs en läkarkontakt för att få besked. Men det är sällan som våra partner har åsikter om vår vikt, det finns inom oss, förmodligen och ofta hårt påverkade av medias smalhets och kanske vänner och väninnors hets på gymbesök och salladsmat.

Lyssna på Din kropp, bestäm själv hur Din kropp skall se ut och vad den skall väga. Känner Du att det är hälsovådligt med Dina för många eller för få kilon, ta reda på vad Du kan göra åt det. Är Du nöjd med Din kropp och hur den ser ut – var nöjd och njut av att vara där Du vill och se ut hur Du vill!

Endast genom att lyssna på Din kropp kan Du få svar – oavsett vad media och självutnämnda ”experter” vill påstå.

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php