Sep 25 fre 2015

När det verkar för bra för att vara sant…

… då är det nog så.

Återigen låter sig folk luras av annonser. Nu senast är det tydligen en annons som snurrat på Facebook (själv har jag för närvarande valt att inte vara aktiv på en sidan, sedan en tid) om att man kan köpta Nike Air Max-skor för 15:-

En annons på en sida som Facebook – snälla medmänniskor. Det säger ju sig självt att det finns någon bluff bakom när det handlar om märkesskor till ett pris av femton kronor.

En artikel i GP/Expressen tar upp detta lurendrejeri. Det är en kvinna som såg annonsen, antog det var bluff men såg sedan Facebook-vän som länkat till annonsen och ett köp. Då slog kvinna till själv i tron om att det var sant och vips hade hon blivit av med 499:- till, förutom de där 15 kronorna.

Det är ett företag som heter Jobform som står bakom annonsen. Jobform är registrerat i Storbritannien och har ett danskt företag som sköter deras nätreklam. Det finns flertalet konsumenter som valt att göra en anmälan mot företaget och de flesta av anmälarna har inte hittat några sätt att kontakta dem.

Innan man handlar på nätet, så finns det en del saker man bör följa: kolla upp alla tänkbara kontaktuppgifter till företaget, googla på företagsnamnet och se vad som sägs om det. Kolla med vänner och bekanta om de hört talas om företaget och kanske har egen erfarenhet av dem – men uppge aldrig kontonummer till ett företag! Man kan, om kontaktuppgifter finns, höra av sig till företaget via mail – för att få skriftliga svar på sina frågor – och höra om annonsen är sann, om det tillkommer icke annonserade utgifter med mera som kan vara bra att veta. Kan man inte välja t.ex Paypal eller att köpa via internetbanken, då skall man inte handla på nätet.

Själv föredrar jag alltid att handla i butik, även om det kostar mig några kronor extra. Tågbiljetter köper jag via nätet, men det är i stort sett det enda.

Men när skall folk lära sig att allt på internet inte är att lita på och verkar något för bra för att vara sant, då är det så också!

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php