Sep 19 lör 2015

Varför släpps våldtäktsmän och mördare?

Om och om igen blir kvinnor (och män) våldtagna och mördare. Vissa drabbas av kombinationen våldtäkt och mord. De män som våldtar och mördar kvinnor, utreds huruvida de skall ha ”behandling och vård” eller fängelse. Sedan släpps de ut efter avtjänat ”straff” och gör om sina dåd. Senaste vi känner till är den s.k Hagamannen som släpptes, trots att man vet att risken för att han återfaller och fortsätter sin bana, är överhängande hög. Vad jag vet, har han än så länge inte begått nytt brott. Men vem vet hur länge han håller sig i schack?

Men ofta kan vi läsa om hur kvinnor (i synnerhet) drabbas av våld och ond bråd död av män som är drivna att begå dessa handlingar. Det är tillika ofta män som redan innan varit inne på anstalt för att avtjäna liknande brott men har blivit släppta efter avtjänat straff eller ännu tidigare för att de skött ”sig exemplariskt”.

Idag läser jag i Aftonbladet om ännu ett fall där en man varit på anstalt efter avtjänat straff för en överfallsvåldtäkt på en ung kvinna. Han börjar köra svarttaxi och tar upp en ung flicka, 19 år. Hon våldtogs, knivhöggs och ströps. Hennes kropp hittades några dagar senare i en skogsdunge i utkanten av staden. Mannen dömdes till fängelse mot sitt nekande men nu efter 10 år, erkänner han mord men nekar till våldtäkt.

Om vårt rättsväsende kunde tänka sig att aldrig med släppa ut dessa människor från fängelser i landet, så hade många unga kvinnor sluppit våldtas och dö, många föräldrar, syskon, syskonbarn, mor- och farföräldrar, vänner, partners, barn skulle slippa leva resten av sina liv i sorg och med en tomhet efter sina älskade som bragts om livet, för att vi har lagar som mer eller mindre skyddar brottslingarna mer än resten av samhällsmedborgarna.

Alla som begår våldtäkt och mord, antingen i samma handling eller enskilt, borde låsas in för all framtid. De skulle aldrig mer få komma utanför fängelsemurarna, de skulle aldrig få permission för de har inte gjort sig förtjänade att få visas ute bland folk i övrigt.

Någon kanske säger att då finns risken att de som aldrig skulle återfalla i brott, inte ges en chans att visa att de kan uppföra sig. Det är sant, säger jag. Å andra sidan har vi alla en chans varje dag att visa att vi vill vara goda samhällsmedborgare som inte sysslar med brottsliga handlingar.

Men vill Du ta risken att alla dessa män som våldtar och mördar, släpps fria och en dag är just Din syster, kanske lillasyster på 4 år, Din dotter, mamma, Din fru/sambo/flickvän, mormor/farmor, bästa väninna blir våldtagen och mördad av den av dessa måste få chansen att visa att de aldrig mer skall återfalla i brott?

Varför släpps dessa våldsamma män ut ur våra fängelser? Jag förstår inte vad vitsen är med det. Är inte vi som håller oss borta från brottslighet, värda att få leva i ett fredligt samhälle utan risk för att drabbas av dessa som om och om igen utsätter omgivningen för fara?

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php