Sep 07 mån 2015

Varför denna skillnad?

När barn våldtas i Sverige, då säger vi ”Men fyyy så vidrigt” och så hoppas vi att den skyldige åker fast. När barn mördas i Sverige, då säger vi ”Men fy fan, ge sig på ett litet oskyldig barn” och när kvinnor våldtas och mördas i Sverige, så orkar vi knappt reagera längre – det är vardagsmat.

Världen har varit i krig så länge människan gått på jorden. Det är ingen nyhet. Den tar sig lite olika uttryck och vi kan välja att inte se på TV-nyheterna om krigen. Vi är liksom lite trötta på skit vi inte kan göra något åt. ”Varför tar inte landets egna politiker hand om sina samhällsmedborgare och får stopp på krigen” säger någon och byter kanal.

Vi förfasar oss över folk som flyr för att komma undan krig och elände, vi säger att ”de som verkligen behöver fly, har inte råd utan blir kvar” och att de som flyr på något vis är landsförrädare som lämnar sina landsmän i sticket.

Men så visas en bild av en liten död pojke på en strand. Då jäklar börjar det hända saker. Folk delar massor av artiklar och uppmaningar om insamlingar och ”Inget barn skall dö i Medelhavet” (Rädda Barnen) Man skall samla in pengar till gud vet vad och det startas insamling av kläder, skor och leksaker som skall ges till – ja, vilka? Skall någon åka till Österrike med allt, eller till Tyskland? Det är väl där dessa människor på flykt just nu strömmar in?

Men min största fråga är: Varför reagerar ingen när våra egna barn utsätts för våld och ond bråd död? Varför tar vi inte kvinnor på flykt från sina våldsamma män – eller män på flykt från våldsamma kvinnor – på lika stort allvar som dessa krigsflyktingar?

Självklart skall vi hjälpa dem i nöd, det är inte det jag motsätter mig. Jag motsätter mig att vi inte låter alla människor, oavsett varifrån de kommer, varför de är utsatta- ha lika värde! Pridetågen stoltserar med allas lika värde och regnbågarna fyller världen med färg.

Men varför har inte våra egna samma värde som de som flyr?

Jag bara undrar. För mig har alla samma värde – men jag vägrar delta i delandet av detta mediestyrda jippo! Är vi inte lika upprörda när våra egna barn dör av olika orsaker (våld, vanvård, nonchalanta läkare etc) våra kvinnor och män blir våldtagna och misshandlade, mördade – varför skall vi uppröras av hur världen ser ut utanför våra egna skitiga gator?

Jag bara undrar… varför har inte de som bor nära oss – oavsett vart vi bor – samma värde när de drabbas av elände?

Jag bara undrar… vem tar hand om mig, om jag blir överfallen och slagen, kanske våldtagen? Vem gör stora insamlingar till mig, om någon ondsint person kastar en brandbomb in i mitt hem? Vem delar behovet att den insamlingen på sociala medier?

Jag bara undrar…

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php