Sep 04 fre 2015

Media styr vad vi skall tycka

Media har en otroligt stor makt över våra åsikter. Självklart förnekar vi detta och säger att vi tänker själva och har egna tankar kring det som sker i livet.

Men ändå blir det fokus kring sådant som media trycker på.

Ta t.ex mord på ett barn. För några år sedan var det en liten flicka som blev mördad av en lastbilschaufför och detta fick extremt stor uppmärksamhet. Samma år mördades två små barn och deras mamma var nära att stryka med då en svartsjuk kvinna låg bakom brottet. Detta fick också stor uppmärksamhet. Men fallet med flickan och lastbilschauffören levde vidare på ett annat sätt. Media backade upp anhörigas behov av att få visa sig i media – enligt min åsikt.

För ett tag sedan blev en flicka mördad i Blomberg. Hennes bild och namn spreds och sprids än i dag och det startades grupper på social medier gällande flickans död. Samtidigt sprängdes en liten flicka till döds i en bil i Göteborg där också några vuxna, inklusive flickans far, dog. Hur många grupper startades för den flickans räkning, eller de vuxna som satt i bilen? Jag såg inte en enda! Varför? Flickan i Blomberg fick största rubrikerna i media!

Varför är det skillnad på mord och mord – oavsett om det sker i krig, en-mans-hand, ”hedersrelaterat” eller i gängrelaterade våld? För mig är mord alltid mord, oavsett bakomliggande orsak.

Samtidigt med dessa mord och mordförsök, fanns flertalet barn som drabbades av sjukvårdens misstag och nonchalans och inte klarade livhanken. Om detta skrevs ingenting. Många kvinnor våldtogs under året 2008, skadades för livet – om detta skrevs ingenting. Massmord i krig sker varje dag – dessa offer nämns aldrig.

Nu har ett litet barn spolats upp på land och det cirkulerar massor av delade bilder på social medier på det lilla barnet helt utan barnets eller dess föräldrars tillåtelse. Vem lämnade först ut bilden? Det är någon form av media och dess reporter. Reportern/journalistens ord är den som sätter riktningen på vad vi skall tycka om det. Jag antar (vet absolut inte) barnet kommer från en flyktingfylld båt och att något hänt där: båten har kapsejsat och människor har inte varit simkunniga… men det kan vara så att barnet är kidnappat från sina föräldrar i ett lugnt land och har blivit mördad. Vem vet? Antar vi att det kommer från en flyktingfamilj? Jag har inte läst någon artikel kring det lilla barnet, men oavsett, så är det hemskt ATT det hänt men också att människor i övrigt sprider bilden med text om att vi måste få ett slut på att små barn dör i havet.

Men är det inte värre att det finns organisationer/sekter som driver dessa människor från sina länder? Vad gör vi åt det? Vad gör dessa länders regeringar och statsmän åt dessa hemskheter? Är det inte lika illa att dessa små barns föräldrar och övriga anhöriga drunknar till havs när överfyllda båtar inte orkar bära massan, eller för att man dör av andras kamp för överlevnad och blir ihjälslagna ombord?

Samtidigt som media fokuserar på dessa hemskheter ute i världen, så sker hemskheter på hemmaplan och dessa får knappt uppmärksamhet. Media säljer inte på sjukvårdens missförhållanden som genererar att människor dör här hemma. Är inte det lika hemskt? Jag känner själv personer som förlorat sitt lilla barn p.g.a läkarnonchalans! Varför är det mer okej och inte lika uppmärksamhetskraftigt som massflykt och död långt härifrån? Varför är inte tragedierna som sker på hemmaplan lika viktiga och vidriga som de ute i världen?

Om alla i Sverige som drabbats av ond bråd död av annan persons hand/konsekvens av andras nonchalans/ondska gick ut i media med bilder på det hemska, med berättelser om sina upplevelser – skulle media bry sig? Jag tror inte det för det är inte lika säljbart som krig runt om i världen med dess konsekvenser. Varför är andras liv viktigare än de liv vi har här hemma?

Jag säger inte att människor i andra länder har ett mindre värde. Nej, alla har samma lika värdefulla värde; vi har alla ett hjärta som slår, tankar, känslor, livslust, drömmar och alla har rätten att leva sina liv på det sätt de önskar… ändå styr media vad Du skall tycka och ha för åsikt om vissa saker för Du läser, Du delar och Du förfasar Dig… men inte över det som sker här hemma.

Hur länge skall media få bestämma Dina åsikter, vad Du skall dela, vad Du skall tycka? Själv vägrar jag numer (sedan länge tillbaka) läsa artiklar kring vad som sker ute i världen. Varför? Jag kan ändå inte rädda de som trängs på överfylla flyktingfyllda båtar, jag kan inte stoppa kriget, jag kan inte rädda den lilla pojken som ligger död på en strand… och jag har rätten att slippa påverkas av medias behov av att lägga skuld på mig som haft förmånen att bli född här, har ett arbete att gå till, har ett hem återvända till, mat varje dag… men inget av allt detta har jag fått serverat. Jag har min kamp för att få varje dag att gå ihop, jag har mina problem jag måste ta itu med och jag har ingen anledning eller ens skyldighet att ha dåligt samvete för vad andra gör ute i världen. För ofta hör jag hur vi skall ha ett ”kollektivt dåligt samvete” och ”vad jag skäms som har det så bra… ” varför man nu skall skämmas… eller är det bara något man säger för att det låter bra?

Var och en måste leva sina liv, inte andras… det innebär inte att jag tycker det är okej det som händer i världen – men jag kan inte stoppa krig och elände. Däremot kan jag göra något för de som har möjlighet att komma fram med livet i behåll.. det kan jag göra..

Men att låta media bestämma vad jag skall tycka, tänka och dela – det beslutet är mitt att inte tillåta. Hur länge skall Du tillåta Dig att media bestämmer Dina åsikter, tankar och delningar?

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php