Aug 07 fre 2015

Att passera en plats där en medmänniska är i nöd

Torsdag 6 augusti 2015. Klockan var ca 10.40, solen värmde och jag gick över bron på Bragegatan. När jag kom upp på högbrodelen, såg jag en ung man som jag i första ögonblicket trodde hjälpte sin mormor/farmor med cykeln och matkassar. Det såg ut om om den äldre kvinnan blivit lite trött och den unge mannen ställde hennes cykel åt sidan så att förbipasserande kunde ta sig fram utan hinder. Kvinnan stod lutad/sittande mot broräcket. Plötsligt såg jag hur kvinnan rasade ihop, den unge mannen släppte cykeln och tog tag i kvinnan samtidigt som en annan kvinna gick förbi, tittade lite nyfiket.. drog ett bloss på ciggen och gick vidare.

Jag insåg att scenen var en annan än den jag först trodde och började springa till undsättning. Den rökande kvinnan tittade på mig, kastade en blick bakåt och gick så vidare, sugande på sin giftpinne, helt oberörd!

Jag vet att det finns folk som uppenbarligen inte förväntar sig hjälp själva i en krissituation och därmed inte hjälper andra. Hade inte den unge mannen varit där till kvinnans hjälp, hade hon hunnit göra sig riktigt illa innan jag kom fram. Den unge mannen och jag samtalade lite om händelsen, jag frågade kvinnan om namn för att kunna tilltala henne med det… och mannen och jag kom snabbt fram till att ambulans var enda alternativet! Kvinnan var på väg att svimma om och om igen.

För att inte tala om den nonchalanta kvinnan med sin cigarett som viktigaste fokus, så var det fler som passerade och ingen frågade om vi behövde hjälp med den äldre kvinnan. Det är ju bra att inte för många stannar, men kanske en till hade varit till hjälp? Alla nyfikna bilister som saktade in för att få en glimt av scenen.. som stannar upp trafikflödet… som riskerar att trafikolyckor sker av pur nyfikenhet… de ger jag lika mycket ris som kvinnan som passerade händelsen innan jag kom fram. För att skydda kvinnan från dessa hungriga tragedisökande blickar, ställde jag mig framför henne så gott jag kunde.

Vad gör att man inte hjälper när man ser hur en äldre kvinna rasar ihop? Vad gör att man med gott samvete kan gå vidare och strunta i en medmänniska? Vad hade hänt om den rökande kvinnan passerat den äldre kvinnan om hon inte fångats upp av den unge mannen TVÅ gånger; först när hon var på väg att svimma när hon klev av cykeln och sedan när hon höll på att svimma när jag såg dem? Hade den rökande kvinnan passerat och ryckt på axlarna?

Du, unge man med tatuering Screwdriver på armen; en stor eloge till Dig som först kom till kvinnans undsättning. Du gjorde ett toppenbra arbete! Tillsammans gjorde vi bra ifrån oss och vi kan vara stolta över att vara just medmänniskor också i nöd! Eloge till ambulanskillarna för lugnt och fint bemötande!

Till Dig, förbipasserande, passiva kvinna med cigaretten som viktigaste fokus: SKÄMS! Du är en skam för svenska folket som struntade i att hjälpa till!

En kommentar till “Att passera en plats där en medmänniska är i nöd”

  1. thinki.se Windows NT Mozilla 11.0 skrev den 08 Aug 2015 @ 19:31

    Det finns tyvärr alldeles för många nonchalanta…:(

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php