Aug 01 lör 2015

Tanken är kanske god

Det gäller elbilar. Bilar som, om jag är rätt informerad, skall släppa ut så lite skit i luften som möjligt (har de också vid tillverkning och transport till de olika försäljningsställena också varit duktiga på att inte belasta miljön?) och många spår en självklart god framtid för denna typ av fordon.

Ju mer jag tänker på det, desto mer ser jag elbilen som förkastlig. I alla fall för egen del. För det första så kan jag inte ladda bilen hemma i eluttaget, vilket innebär att om jag är nära att ladda ur batteriet när jag är ute och kör, måste jag veta att det finns en elstation i närheten för min lilla bil som jag kan köra in till för att ladda.

Åter igen.. är jag rätt informerad, tar det inte 5 minuter som på en vanlig bensinstation, utan bilen måste stå ganska länge för att laddas. Hur gör jag då? Tja.. antingen får jag vanka runt några timmar på plats eller sätta mig på en fik om det finns i närheten… eller så måste jag ha en annan bil som väntar på mig, laddad och klar för att ta mig vidare. Alltså: Jag måste ha 2 bilar, då företrädesvis elbilar om jag nu vill tro att jag bidrar till en bättre miljö med en sådan bil.

Men hur är det med långkörning? Hur långt kommer man på en laddning? Kan jag åka land och rike runt på semester med en elbil? Kommer jag alls över landsgränsen och vet att jag kan ladda i t.ex Norge om jag åker dit på semester? Eller kommer jag inte så långt med en elbil, utan måste ha en laddningsstation var sjätte mil? Det tar verkligen tid att åka på semester då.

Ju mer jag tänker på det.. desto mer lutar det åt att OM jag någonsin köper bil igen.. då blir det en hederlig gammal bensinare. Då vet jag att jag kan köra in på en bensinstation och tanka, gå in och betala (om jag inte betalar med kort) och sätta mig och köra vidare inom loppet av 5 minuter. Jag behöver inte ställa bilen på laddning några mil hemifrån för att ladda den, utan kan tanka bensin och ta med bilen hem utan att det tar onödigt lång tid. Jag behöver inte en extra bil som står och väntar på laddningsstationen att byta till, när den första bilen står på laddning över natten.

Men tanken med elbil är ju bra… även om den inte räcker långt.

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php