Maj 17 sön 2015

Grattis Norge till 17 maj!

Dagen firas eftersom prinsregent Christian Frederik valdes till kung och skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814 (men den blev antagen redan dagen innan av Riksforsamlingen på Eidsvoll) Det föranledde en kort period för Norge som oavhängig stat, innan ett krig med Sverige ledde till konventionen i Moss den 14 augusti samma år, då Norge var tvunget att revidera grundlagen och ingå en personalunion med Sverige, vilken bestod från 4 november 1814 fram till 1905. Grundlagen fick dock behållas och säkerställde att Norge bestod som självständig stat under perioden.

En kommentar till “Grattis Norge till 17 maj!”

  1. Micke Windows Vista Mozilla Firefox 38.0 skrev den 17 Maj 2015 @ 19:02

    Här flaggar ena grannen som vanligt också :)
    Grattis Norge!

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php