Maj 04 mån 2015

Smärtgräns – att leva med whiplash

Vi har alla olika smärgränser. Några har den hög och andra låg.. inget är mer rätt eller fel än något annat. Vi är helt enkelt olika.

Många bär på smärta som omgivningen inte förstår. Det är de som bl.a ådragit sig whiplash-skador genom t.ex bilolycka. Det finns många osynliga skador som orsakar smärta och omgivningen undrar om man verkligen har ont, för man kan ju se glad ut en dag, bevars!

Alla som drabbas av huvudvärk i olika nivåer, kan få en viss medömkan för de flesta kan relatera till en huvudvärk. Men den syns inte utanpå. Varför skall det då vara så svårt att förstå att andra smärtor, vars orsak inte syns likt en bruten arm, avsågat ben … kan finnas och ställa till det för de drabbade?

För ett par veckor sedan hade jag förmånen att få träffa Lina Sellgren på en kurs vi gick tillsammans. Hon nämnde att hon hade ont i nacken p.g.a en whiplashskada i samband med en biolycka och behövde stå upp emellanåt. Av olika anledningar såg jag att hon hade boken ”Smärtgräns” med sig, som hon skrivit själv. Eftersom Lina är en person jag kom att hålla av och som är en färgstark och härlig person, kände jag att jag ville veta mer om henne och hennes liv tillbaka efter bilolyckan, utan att behöva ställa massa frågor till henne (jag kunde ana att hon, liksom många andra skadade, inte alltid orkar dra sin historia om och om igen) så jag köpte 2 böcker: en till en god vän som drabbats av whiplash i samband med en billycka, samt en till mig själv.

Jag hoppas boken ger min vän någon att identifiera sig med, se att det finns fler som är drabbade.. att det finns många vägar tillbaka men att de förmodligen har en sak gemensamt: djungeln av läkare, försäkringsbolag, kampen att få ersättning med mera!

För egen del ger den mig en bekräftelse på vad jag redan vet; att den svenska sjukvården i allmänhet har svårt att hjälpa vissa människor vid skada. Dels kan det bero på okunskap, dels för att vissa skador kan verka lite luddiga i sina symptom.. att symptomen kan tyda på en mängd olika saker och att man därtill väljer den mest enkla vägen som läkare. Byråkratin är som vi vet, ganska rörig och stelbent i Sverige, vilket också utan sentimentalitet framkommer i Lina Sellgrens bok ”Smärtgräns – att leva med whiplash”. Men den ger mig insyn i i alla fall en persons resa efter en bilolycka, hennes kamp, tårar, skratt, stressen över att vilja bli smärtfri men inte bli det i den takt hon önskade… Den ger mig insyn i omgivningens många gånger plumpa sätt att möta och bemöta, rätt korkade frågor som man ställer av välvilja men som kan bli helt fel… Lina berättar naket och ärligt sin berättelse och boken är svår att lägga ifrån sig.

Den är väl värd att köpas och läsas och jag har kommit drygt halvvägs igenom boken men vet redan nu att jag kommer att läsa den igen och igen för det finns något nytt att förstå varje gång. Det är jag övertygad om.

Är Du intresserad av att köpa boken; antingen till Dig själv eller till någon som är drabbad, eller varför inte både till Dig och någon Du känner som kanske behöver läsa boken.. det kan vara någon som är drabbad eller några Du känner som sitter i det byråkratiska maskineriet och inte tror på dessa drabbade gå in här och gör det. Lina har flyttrea och Du får boken för 99:- inkl frakt. Billigare så blir det inte att få veta hur det kan vara att leva med whiplash.

2 kommentarer till “Smärtgräns – att leva med whiplash”

 1. Micke Windows NT Mozilla Firefox 37.0 skrev den 10 Maj 2015 @ 22:02

  Har inte börjat än..
  Men snart så, vill vara vettigare i kropp och knopp först ;)
  Tack så mycket!

 2. Gittan MI Windows Vista Mozilla Firefox 38.0 skrev den 23 Maj 2015 @ 00:16

  Så härligt att du ger en röst
  till oss som inte alltid orkar..
  Vi som inte syns i någon statistik
  över Whiplash
  utan kallas andra saker
  sedan många år..

  Men ändå lever med spöket
  smärt-skov idag? Inatt? Imorgon?

  I ett samhälle, där ingen orkar bry sig..
  på riktigt..

  och om man har en smärta och en sorg,
  orkar människor en viss tid,
  men sen ‘har det väl gått över’ ???

  Men nu har körsbärsträden blommat och fåglarna kvittrar klockan 4 om morgonen..
  och då är det hopp om livet igen <3

  Varma kramar
  Ha en härlig sommar!!!
  Gittan

  (Whiplash20år/Cancer/Astma/Allergi/Sorg..)

Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php