Apr 30 tor 2015

Paddnacke

Gamnacke har vi ju hört talas om. Den nacken inträder när vi fått i oss tillräckligt mycket av alkoholhaltiga drycker så vi somnar :drunk_tb:

Men med den nya tekniken och all information, alla böcker, tidningar med mera som läggs över på internet och internet har vi numer på våra mobila telefoner – då inträder de nya sjukdomarna så som ”sms-tumme” och ”padd-nacke”. Förr hade vi tennisarmbåge.

När det gäller att läsa en bok eller en tidskrift av värde (då räknar jag inte med skvallertidningar – ingen nämnd, ingen glömd) då vill jag ha dem i sin fysiska form. Att ”bläddra igenom” kvällstidningar på nätet, det är okej för de ger mig ändå inget av värde. Oftast ser jag bara rubrikerna, som ändå till stor del innehåller våld, död och elände. Jag vill lyfta mig med andra texter; spänning, nyfikenhet, personlig utveckling – och en och annan kriminaldeckare, förstås :blush_tb:

Tyvärr är det så att allt fler månadstidningar väljer att helt digitalisera. Om det beror på att det blir billigare, om de tror det är bättre ju miljösynpunkt – det har jag ingen aning om. De tappar i alla fall mig som läsare. För mig är det viktigt att få hålla i verket; tidningen, boken och det har dels med respekten för alla inblandade i publikationen att göra men också för att få den rätta känslan. Den döda tingest som datorn eller mobiltelefonen/plattan är – den kan aldrig ge mig den rätta känslan. Tänk att få känna på pappret, vända bladet.. känna doften av trycksvärta och papper… allt skapar en känslan av innehållet som förstärks.

Visst tar inte en liten telefon eller platta/padda upp så mycket plats och de prasslar inte på tåget och stör medresenärer – men ack så det ser trist ut med alla som kikar ner på sina små manicker.

”Men vad då då? Att titta ner på en tidning/en bok eller på mobilen/plattan – vad är skillnaden?” kanske Du undrar. Ja, det är ju en bra fråga som kan få kräva sitt svar. Mitt svar är: För mig ser det trevligare ut om folk tittar ner i sin tidning/sin bok och känner på det material, på dofterna, på känslan hela konceptet erbjuder. För min del, skapar det en större känsla av värme och omtanke (om författaren/alla inblandade i publikationen) som sprider sig i t.ex tågkupén. När alla bligar ner på sina maskiner, får jag känslan av död, opersonlighet, ointresse. Sitter jag bredvid en man eller kvinna som läser en bok, kanske jag kan se titeln på boken, vid nyfikenhet fråga om författarens namn… men när folk stirrar ner på sina döda maskiner, så kan det lika gärna vara privata mail som läses, och då tränger i alla fall inte jag mig på. Samma om jag är ute efter något nytt att läsa i tidningsväg men inte hittar rätt i djungeln av t.ex tidningar om hälsa, andlighet eller vad det nu kan vara. Så länge folk glor på sina manicker, så närmare jag mig dem inte.

Därför undviker jag att använda mig av min mobiltelefon eller datorn på resor (min lilla 10″ Lenovo Yoga-platta som jag trodde skulle vara bra att ha på resa, har använts en månad och den kommer att säljas! Vi kommer inte överens!) för det är alltid lika trevligt när folk på ett tåg frågar vad jag läser, vi får möjlighet att skapa kontakt, ett samtal och ett möte där och då för att kanske aldrig mer träffas – eller så skapar vi mångåriga vänskapsband.

Det är lättare att sitta och läsa en bok eller en tidning, fysiskt. Tidningen väger sällan lika mycket som en opersonlig platta och det är lättare för axlar och nacke, tycker jag, att läsa ur de faktiska verken. Dessutom tror jag att en paddnacke inte kommer att störa mig, eftersom det inte är lika tungt för armar och händer att hålla en tidning eller bok jämförelsevis med en padda/platta.

När jag var på kurs helt nyligen, tänkte jag anmäla mitt intresse för att prenumerera på den tidning som utges av företaget och kursledaren. Men precis innan paus, när jag tänkte köpa prenumerationen, säger kursledaren att tidningen från nu kommer att ges ut enbart digitalt :down_tb: Så någon prenumeration blev det inte, hur mycket i tiden det än är. Tyvärr avvisas vi som vill slippa ha med dator/platta/mobil överallt när vi vill läsa en bra tidskrift eller bok. Men det är väl så att någonstans måste gränsen sättas och om 30 år kanske all publikation ligger på webben och pappers- och bokupplagor i fysisk form är ett minne blott :down_tb:

… och någon paddnacke tänker jag inte ådra mig.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php