Jan 28 ons 2015

Vi är inte andras handlingar

Ibland frågar folk mig hur jag ställer mig till vissa saker som anhöriga sagt eller gjort. Eftersom jag inte är mina anhörigas ord eller handling, är det inte relevant.

När jag idag på morgonen läste att vår kronprinsessa var i Auschwitz och fick frågan av en SVT-journalist: ”Har kronprinsessan funderat kring familjehistorien?” och nämner att släktingar varit anhängare till nazisterna, blir jag förbannad. Jag blev lika förbannad för några år sedan när man attackerade drottningen om hennes fars verksamhet inom nazismen.

Vad drottningens far gjorde, har inget med drottningen att göra. Om pappan var nazist, gör ju inte det hans anhöriga till nazister. Det är heller inget man skall lägga på kungafamiljens barn heller. Det är inte deras val och fel att morfadern var engagerad inom nazismen. Att alls dra upp den frågan under besöket i Auschwitz, kan jag se som smaklöst och oproffsigt. Jag tar för givet att kronprinsessan inte haft något annat val, efter medias spekulationer och grävande i anhörigas liv, än att tänka på det. Men att på något sätt ta på sig skuld för vad anhöriga gjort, det har man ingen anledning att göra.

Detta gäller oavsett vem det handlar om; kungafamilj eller fattig eller någon där emellan. Folk måste lära sig att man är bara sig själv och sina egna handlingar och åsikter.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php