Jan 22 tor 2015

Fettisdagen – Semledagen

Det där med semlor – det är en fråga om när det skall säljas och inte.

En insändare i Metro idag, uttrycker sin ilska över att semlan säljs redan i januari. Dessutom kommer ju nya varianter av semlorna! Ouppfostrade människor!!

Ja, varför inte nya, tänkte jag…

Men visst, jag har hört många genom åren klaga på att semlorna säljs redan strax efter nyår – ändå är de en av de första som kutar iväg och köper den där semlan innan semledagen/fettisdagen som i år är den 17 februari.

Semla är helt galet gott! En klassisk god semla (utan mjölk för min del) är väl värd av avnjutas. Wienersemlan har jag också smakat och den fungerar, den också. Men den slår inte den klassiska semlan. Förr eller senare kommer jag nog att testa de nya semlorna som dyker upp – men hur var det nu? Skall vi verkligen ha kvar semledagen när vi ändå kan köpa semlor strax efter nyår?

Skall vi fira jul i augusti och midsommar i maj? Varför inte? Julen har inget stöd i bibeln som den ”kristna” högtid den påstår sig handla om: Jesu födelse.

Allt förändras men samtidigt vill vi ha våra traditioner där; semledagen i februari (ibland i mars) – men inte som förr då vi åt semlor först på semledagen/fettisdagen. Julskyltning gnäller väldigt många över att den startar redan i september och inte på skyltsöndagen, som förr (vem minns inte alla täckpapper i fönstren till affärerna som togs bort på skyltsöndagen/1 advent? Så spännande det var!) Ändå börjar de köpa julklappar och julprylar i september.

… bara för att nämna några stunder av tradition vi både vill ha kvar men ändå rucka på.

För mig får man gärna sälja semlor året om! Vad säger Du? Är det fel att vi har kvar semledagen men att vi kan köpa dem så snart vi svalt julskinkan? Eller är det bara att skippa den ena ”högtiden” och traditionen efter annan och låta alla dagar vara lika?

En kommentar till “Fettisdagen – Semledagen”

  1. Ole Mac OS X Safari 600.2.5 skrev den 23 Jan 2015 @ 08:05

    Semlor er godt hele året :) så det så :)

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php