Jan 16 fre 2015

Internet skapar arbetslöshet

Internet är ett fantastiskt verktyg i mångt och mycket. Vi kan lättare söka vad vi behöver: vart en viss butik finns, vad en medicin är bra för och vilka verksamma medel den har, vilka biverkningar som finns… vi kan söka recept, arbete, läsa tidningar och göra mycket, mycket mer utan att behöva ta oss till närmaste turistinformation, bibliotek med mera.

Men allt är på gott och ont.

Dels vistas vi mindre ute, dels ser vi varandra på riktigt över en fika allt mer sällan, dels ringer vi mer sällan till varandra utan använder oss av mail/sms och vi går inte heller till biblan för att söka efter ords betydelse, låna en bok (för den kan vi ladda ner på datorn och läsa där)

Men ju mer vi läser tidningarna på internet, desto färre upplagor av papperstidningar behöver tryckas för det säljs allt färre. Det i sin tur drabbar anställda som t.ex på tryckeriet i Göteborg, på Hisingen, som lägger ner. Det hade förmodligen aldrig hänt om vi inte haft internet.

Det finns ett otal butiker som säljer enbart via internet. Därmed undkommer de dyra hyreskontrakt, lön och sociala avgifter för anställda. Hade vi inte haft internet, hade butiken haft en fysisk affär där de fick möta sina kunder, svara på frågor om varorna på plats, ge kunden service i stället för det anonyma köpet via datorn.

Det mesta i livet är på gott och ont men frågan är hur gott det är när så många blir arbetslösa för vår bekvämlighets skull…

En tanke bara.

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php