Dec 15 mån 2014

”Vad vill Du ha i julklapp?”

08:26 i kategorin Allmänt

Det är den mest vanliga frågan i november och december, skulle jag tro. Det är den frågan som ställer kraven, som sätter ribban… som ruinerar folket, som får många att ta snabba, dyra lån för att kunna leva upp till svaren på frågan.

Det är frågan som skapar stressen… stressen av att inte kunna leva upp till andra människors förväntningar och önskningar. Stressen som får folk att bryta ihop.

”Har Du kommit i julstämning?” var en fråga jag fick för lite sedan via sms.

Julstämning.. vad är egentligen julstämning?

Jag gick på stan en dag och funderade på den frågan… och det jag kunde se var tusentals människor i vild stress för att hinna med allt; inköp av presenter på lunchrasten, inköp av dyra smycken, dyra väskor, kläder och andra dyra pinaler som folk förväntas ge bort för att mottagarna inte nöjer sig med mindre.

Det jag kunde se var tusentals människor som försökte leva upp till förväntningar och den perfekta julen där alla för en gångs skull, skulle sitta runt matbordet och hylla varandra i ett desperat behov av att försöka släta över resten av årets missämja… där man skulle jagas in i det sista för att få alla paketen på plats, få lånen klara, få maten fixad, bordet dukat och sju sorters kakor bakade och klistra på leendet och försöka andas lugnt utan att svimma för att det är vad omgivningen förväntas av oss.

Det var den julstämningen jag såg.

Det finns människor som verkligen ärligt och innerligt älskar julen. Men det är endast ett fåtal människor av alla julfirare. För många är julen helvetet på jorden; det kan handla om allt ifrån missbruk till misshandel till fattigdom till ja, vad som helst. Julen ställer krav på oss alla att leva upp till barnens förväntningar, som det så fint heter.. och barnen får de förväntningarna vi lägger på dem och kommersen hänger på och lägger ett ok på varje förälders axlar… speciellt utsatta är de som är ensamma i sitt föräldraskap, de som inte har familjer som hjälper till.. de som ständigt måste se barnens besvikelse för de vet att i skolan kommer andra kamrater att visa upp nya fina presenter som kostar föräldrarna dyra lån. Det lägger en stor skuldbörda på föräldrar som inte har råd att leva upp till kommersens reklamutropare i våra vardagsrum.

Men julen är också den tid på året som många väljer att avsluta sina liv… julen är den tid på året som många bävar för eftersom ensamheten är så total för väldigt många. Alla som inte har anhöriga i närheten eller i livet, som har anhöriga som av olika anledningar inte hör av sig…. Julen är också skrattets och samvarons fullständigt raka motsats.

Julen skapar en stämning av förtvivlan för många för att de känner att de inte räcker till.

När mina barn frågar mig vad jag vill ha i julklapp, säger jag alltid att jag är så innerligt tacksam om vi har möjlighet att träffas, ha en fin dag tillsammans med de som är närvarande, att vi kan skratta och bara finnas för varandra.. att det skall gå dem väl i livet och det önskar jag varje dag.. inte bara på julafton. Eller som jag också sa till min äldste son när han frågade igår, vad jag önskar i julklapp: ”Jag har fullt upp med att sälja av mina prylar på loppis för jag varken behöver eller vill ha massa prylar”.

Det finns så mycket man kan göra för att ge något som inte kostar så mycket. Man kan t.ex ha knytkalas till julbordet; var och en tar med sin specialitet, man kan laga maten tillsammans, hjälpas åt att planera och duka, ta med några sällskapsspel (i dessa tider av TV- och datorspel borde sällskapsspelen i sin fysiska form komma fram på bordet igen så att man verkligen samlas kring spelet) och ha roligt. Det går att stänga av TVn. Man kan plocka fram gamla charader i minnet och leka…

I gåva kan man ge, som Magnus Hedman från Lyxfällan säger; att hugga ved för svärfar en månad, ta all disk en månad… Man kan ge så mycket i form av sin egen kraft i stället för en dyr pryl som ändå inte är bestående… som kanske hamnar i garderoben längst in… eller i skåpen.. Bästa julklappen kan vara ett telefonsamtal till någon man inte hört ifrån sig till på länge..

Det är bara vi själva som bestämmer hur julen skall vara, vilka förväntningar vi har lust att leva upp till, vems krav för julen vi skall leva efter… Är det våra föräldrar som bestämmer (många stressar ju från ena föräldraparet till det andra i stället för att regissera sin egen jul), är det barnens krav som skall uppfyllas, är det samhällets krav på konsumtion? Är det ”men vad skall familjen säga om vi…” som bestämmer när ni hellre vill skippa hela julhelvetet och bara sitta hemma och tugga chips eller gå i skogen eller sitta på ett fik eller faktiskt fira jul med närmaste grannarna? Många väljer att åka utomlands för att ”slippa leva upp till kraven”. Det är ju trist i sig, att man inte kan stå på sig på hemmaplan och få göra som man vill.

Så hur vill Du att Din jul skall se ut? Vad vill Du ha i julklapp?

Trackback URI | Comments RSS

Kommentera gärna

Snabbknappar:

Kommenterar du för första gången här så måste kommentaren godkännas innan den visas på sidan.

css.php